Zilele Sfântului Ladislau se desfăşoară în aceste zile sub motto-ul „Oradea ne uneşte”. A şaptea ediţie a festivalului a debutat pe 24 iunie şi se va încheia duminică, 30 iunie. Ca şi în anii trecuţi, în primele zile publicul este așteptat la evenimente culturale, concerte de muzică ușoară și clasică, la evenimente sportive, iar în weekend, evenimentele diverse se mută în Cetatea Oradea, de dimineața până seara.
În cadrul evenimentelor culturale, în primele patru zile de festival au fost vernisate nu mai puţin de zece expoziţii. Prima dintre aceastea a fost cea a artistului Orth István, deschisă sâmbătă, la Muzeul Orașului Oradea, Corpul B, etaj II, sala 13, curator: artistul plastic Holló Barna. Expoziţia a fost prezentată de criticul de artă Ramona Novicov. Ştefan Orth a organizat peste 60 de expoziţii personale în ţară şi în străinătate, a participat la numeroase saloane, bienale şi trienale naţionale şi internaţionale expunând desene, gravuri, picturi şi lucrări de grafică aplicată. Este titularul Premiului de Excelenţă al Ministerului Culturii. Expoziţia de la Oradea va rămâne deschisă până în 15 iulie.
Duminică s-a vernisat la Muzeul Orașului Oradea, Corpul B, etaj II, sala 13, „Cine duce mai departe…”, expoziție retrospectivă a lui Ferenczy Béla, prezentată de sculptorul Deák Árpád, expoziţie care va rămâne deschisă până în 30 iunie.
În Cetatea Oradea, Sala Bethlen, expoziția artistei ceramiste Kósa Klára și a artistei designer de carte Simon Ilona, „Cele şapte arte libere”, a fost vernisată de dr. Torda Márta, vicepreședinta Uniunii Femeilor din Ungaria. La vernisaj a avut loc și un recital de vielă cu roată susținut de Szerényi Béla și fiul său, Szerényi Domokos. „Cele șapte arte libere arată drumul, stabilesc direcția, ne ridică, ne liniștesc. Cunoașterea lor există adânc în subconștientul nostru”, spune Kósa Klára.
Ziua Designului
Ziua Designului a inclus șase expoziții. S-a putut admira felul în care maghiarii – atât dascăli, cât și studenți – au influențat formarea viziunii Bauhaus, școala germană de mare prestigiu internațional. S-au putut admira câte o expoziție de la Departamentele de Design, respectiv Textil, ale Institutului de Design din cadrul Universității de Arte MOME (Budapesta). Am aflat cum au imaginat studenții MOME designul de scaune, respectiv designul unor materiale textile cusute. De asemenea, s-au putut admira creațiile în lemn realizate în ultimii doi ani, în urma Taberei de Design de la Cernat. Nu în ultimul rând, au fost expuse lucrările de diplomă ale absolvenților Departamentului de Arte din cadrul Universității Creștine Partium, respectiv lucrările Departamentului de Arhitectură din cadrul Universității din Debreţin.
Tot luni, în Cetatea Oradea, Corpul M, a avut loc o „Întâlnire cu trei ramuri artistice: Poezie, Fotografie, Muzică”, organizată de Sola Fide, Asociația Internațională Euro Foto Art, Duo Varadiensis – 1985. Responsabili de program: Fórián Andrea și Thurzó Sándor József, co-organizator al expoziției foto: Tóth István AFIAP, curatorul Asociației Internaționale Euro Foto Art. Cu această ocazie s-a lansat volumul de versuri A Te Igéd nekem/Promisiunea ta către mine, de Fórián Andrea, şi a fost vernisată o expoziție de fotografie. La eveniment a participat ca invitată actrița Bathó Ida. În încheierea evenimentului, partea muzicală a fost asigurată de: Ewerton Santos Silva (pe versuri de Fórián Andrea) – Canzone per tuo amore (premieră), Duo Varadiensis – 1985 (Lucian Malița – vioară, Thurzó Sándor József, violă), Füzesi Henrietta (mezzosoprană).
Marți, alte două expoziţii au fost vernisate. La Sinagoga Neologă Zion a fost deschisă „Vitrina orădeană”, expoziţia Departamentului de Arhitectură al Universităţii din Debreţin, vernisată de Szentirmai Tamás, arhitect-șef al Departamentului de Arhitectură, Universitatea din Debreţin. Realizarea în 2019 a proiectului profesional „Vitrina orădeană” a fost posibilă cu susținerea Academiei Maghiare de Artă. Iar la Cetatea Oradea, Corpul M, a fost deschisă expoziţia artistei Vassy Erzsébet, „Seninătate nesfârşită”.
Astăzi, la ora 18:00, în Cetatea Oradea, Corpul L, la ora 18:00, se va deschide expoziţia „E timpul pentru a construi – Monumente în restaurare în Bazinul Carpatic”, vernisată de arhitectul Káldi Gyula, membru al Consiliului de Administrație al Fundației Teleki László, și Csomortányi István, președintele Asociației Orădene pentru Înfrumusețarea Orașului. Expoziţia dezvăluie rezultatele de până acum ale Planului Rómer Flóris, un program de restaurare și ocrotire a monumentelor maghiare de peste hotare, inițiat de Guvernul Maghiar în 2015.
Citiți principiile noastre de moderare aici!