De Ziua Culturii Maghiare, Casa Partium din Debrețin a găzduit expoziția artistului fotograf Ștefan Tóth István AAFIAP, ESFIAP intitulată „Pe cărările de viață ale lui Kölcsey”. Cu această ocazie au fost expuse 40 de fotografii alb-negru de dimensiuni mari, care prezintă locurile în care a copilărit, învățat și a lucrat poetul, criticul literar și politicianul maghiar Kölcsey Ferenc. Poezia sa, Himnusz, este folosită ca text al imnului național al Ungariei. Lucrările expuse se pot viziona și pe site-ul AIEFA.
![](https://www.bihon.ro/wp-content/uploads/2025/01/81445832VernisajDebretinfotoTothMagdalena-scaled.jpg)
Foto: Tóth Magdalena
În deschiderea evenimentului, din partea Casei Partium a vorbit Ecsedi Borbála, care a amintit importanța Zilei Culturii Maghiare. Artistul fotograf expozant a precizat în discursul său: „M-am simțit onorat pentru faptul că am fost nominalizat să realizez această expoziție de artă fotografică. Mulțumesc prietenului meu Stanik István, expert media și directorul Rețelei Magyar Házak, că a avut încredere în mine. Recunosc că a fost a provocare profesională deoasebită, deoarece nu am vrut să realizez doar o expoziție documentară. Cu ocazia fotografierii m-am simțit emoționat deoarece am fotografiat în locurile în care a trăit poetul, criticul literar maghiar”.
În încheiere a luat cuvântul scriitorul Ferenc Vitéz din Debreţin, care a vorbit despre figurile lui Kölcsey și Erkel și a oferit o perspectivă asupra poveștilor mai puțin cunoscute din jurul creării Imnului. „Fotografiile vii surprinse de István Tóth formează în fața noastră prezentul viu al Imnului, renăscut constant în sistemul său asociativ de relații. Fotografiile lui István Tóth, care caută urme ale prezenței continue a memoriei, au fost luate din diferite perspective creative în aproape fiecare locație – în conformitate cu motto-ul genius loci”, a subliniat în discursul său vorbitorul.
Statuile lui Deák Arpad
Şi la Centru Expozițional EFA Oradea – România, Galeria „Matei Stegerean” din Cetatea Oradea a fost vernisată, tot cu ocazia Zilei Culturii Maghiare, expoziției de artă fotografică intitulată „Statuile de for public al sculptorului orădean Deák Arpad”. Expoziția organizată în parteneriat și cu Fundația Culturală „Varadinum” este alcătuită din 105 imagini montate și instalate pe 38 de panouri 50 x 70 cm, realizate de către artiștii fotografi, membrii AIEFA și KMFT: Cseke Sándor (Salonta), Fórián Andrea, Morvay-Szabó Edina AFIAP și Ștefan Tóth István AFIAP, ESFIAP (Oradea), respectiv Udvardi Árpád EFIAP (Brașov) în cele 18 localități din județele: Bihor, Maramureș, Mureș, Satu Mare și Sibiu. Invitatul special al proiectul a fost artistul fotograf Bikfalvi Zsolt EFIAPg (Carei).
![](https://www.bihon.ro/wp-content/uploads/2025/01/81446253VernisajlaOradeafotoTothMagdalena.jpg)
Foto: Tóth Magdalena
Imaginile, care se pot admira pe site-ul Asociaţiei, au fost prelucrate de către artiștii fotografi Hős Norbert (SRB) și președintele AIEFA. Gazda evenimentului a fost artistul fotograf Ștefan Tóth István AAFIAP, ESFIAP, președintele AIEFA și curatorul expoziției, care a scos în evidență rolul sculptorului în realizarea acestor monumente artistice de excepție răspândite în mai multe țări ale Europei: Franța, România sau Ungaria. Szabó Ödön, membru al Camerei Deputaților din Parlamentul României a felicitat inițiativa organizării acestei expoziții dedicate Zilei Culturii Maghiare.
În cadrul vernisajului a luat cuvântul și poetul şi redactorul șef al revistei Új Nagyvárad, președintele Uniunii ziariștilor Maghiari din România Szűcs László, care a apreciat contrbuția artiștilor fotografi la realizarea acestor imagini de excepție: „Expoziția de astăzi are un echilibru bun al proporțiilor, punând în prim-plan sculptorul, ca un omagiu față de lucrările de decenii ale lui Deák Árpád. Această intenție, această atitudine, consider că este demnă de apreciat”.
În încheiere a fost lansat albumul intitulat „Statuile de for public al sculptorului orădean Deák István”, apărut într-un tiraj foarte redus în îngrijirea Editurii „Euro Foto Art”. Momentele muzicale ale vernisajelor au fost asigurate la violă de reputatul artist orădean Thurzó Sándor József, care a interpretat mai multe piese din repertoriul maghiar.
Expoziția va rămâne deschisă publicului până la data de 27 februarie, luni și miercuri între orele 14:00 – 18:00, respectiv marți, joi și vineri, între orele 10:00 – 14:00. Toate imaginile expuse vor fi proiectate și pe ecranele din mijloacele de transport ale municipiului Oradea, graţie protocolului încheiat între AIEFA și OTL SA.
Citiți principiile noastre de moderare aici!