În săptămâna în care sărbătorim centenarul intrării Armatei Române în Oradea și eliberarea orașului de bandele maghiare bolșevice ale lui Bela Kun, ce terorizau populația românească și maghiară, Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural a organizat marți, în Piața Unirii, expoziția stradală „General Traian Moșoiu. 100 de ani de la intrarea Armatei Române în Oradea”, prilej cu care a fost lansată și broșura cu același nume.
Generalul Traian Moşiu s-a născut într-o familie înstărită de crescători de oi, din zona Branului. A urcat, treaptă cu treaptă, în ierarhia militară, ajungând, în anul 1919, general de divizie. El este legendarul general al Ardealului, care reuşea acum 100 de ani – pe 16 aprilie 1919, la ora 03:30, în zona Ciucea, pe o ploaie aprigă, să declanşeze riposta armatei române. În următoarele zile armata română a trecut prin satele din Bihor, unde ţăranii au ieşit la poartă cu cozonaci şi ouă roşii ca să le ofere soldaţilor armatei române. Pe 20 aprilie 1919, în duminica Sfintelor Paști, generalul Traian Moșoiu, aflat în fruntea diviziilor românești, a intrat în orașul de pe Crișul Repede. Supranumit „Arhanghelul Ardealului”, Traian Moșoiu a comandat în război, un regiment, două brigăzi, trei divizii, un comandament de armată și două mari grupări de trupe cu misiuni de mare importanță: Grupul de Nord și Gruparea de Manevră.
Directorul Muzeul Oraşului Oradea – Complex Cultural, Angela Lupşea, a mulţumit la vernisarea expoziţiei stradale în mod deosebit muzeografului Cristinei Puşcaş şi colegilor ei: Dumitru Noane, Augustin Ţărău, dar şi restauratorilor şi tuturor celor care au contribuit la această expoziţie, cât şi la evenimentele care vor urma în aceste zile. De asemenea, a amintit şi implicarea consilierului local Morar Grigore – care a avut şi are în continuare legătură cu cariera militară – în tot ceea ce a înemnat organizarea acestor evenimente şi mai ales pentru spectacolul care va avea loc în 20 aprilie.
„Ne aflăm într-o săptămână importantă pentru oraşul nostru, o săptămână în care ne pregătim să aniversăm 100 de ani de administraţie românească în Oradea şi să aniversăm 100 de ani de la intrarea generalului Traian Moşoiu în Oradea şi eliberarea oraşului nostru prin armata română condusă de generalul Moşoiu, de bandele de bolşevice ale lui Bela Kun, care terorizau atât populaţia maghiară, cât şi populaţia română. Pentru că trebuie să înţelegem că atât atunci cât şi acum, în Oradea, atât maghiarii cât şi românii trăiesc într-o comuniune, într-o relaţie foarte apropiată, aşa cum trebuie să se trăiască într-un stat european”, a spus şi viceprimarul Florin Birta.
Nepoata lui Moşoiu, la Oradea
La eveniment a fost prezentă, venind din Bucureşti, şi nepoata generalului Traian Moşoiu, actriţa Anca Neculcea. „Se obişnuieşte ca la festivităţi asemenea celor ca cea la care asistăm, notabilităţile, organizatorii să invite – că au aflat că există – o rudă mai tânără, mai în vârstă, care mai mult formal, conjunctural să ia parte la aceste festivităţi. Nu e cazul meu. Chiar dacă provin din mediul artistic, fiind actriţă 46 de ani pe scena românească, poate mai important mi se pare că port pe umeri o încărcătură serioasă de istorie românescă. Nu sunt numai nepoata după tată a generalului Traian Moşoiu, sunt şi nepoata după mamă a generalului Constantin Neculce, al cărui nume îl port, brav luptător pentru întregirea României, Basarabia, Bucovina şi eliberarea Clujului înscriindu-se printre faptele sale de vitejie. Din păcate despre asta se vorbeşte mai puţin. Alături de cei doi generali mai am membrii ai familiei pe baricadele luptei pentru România, şi acesta este motivul pentru care mă simt atât de implicată în ceea ce se întâmplă zilele acestea la Oradea”, a spus nepoata generalului.
Broşură dedicată generalului
Odată cu această expoziţie stradală, muzeograful Cristina Puşcaş a dorit să ofere cât mai multe informaţii, şi de aceea, toţi cei care au fost prezenţi la vernisaj, cu ajutorul Primăriei, au primit o broşură închinată generalului Traian Moşoiu, în care, pornind de la naşterea lui, de la familia lui, se ajunge şi la una dintre cele mai frumoase poveşti, care a şi fost expusă pe unul dintre panouri. Este vorba despre felul cum Traian Moşoiu, arestat la Sibiu de către cei care îl denigrau în acea perioadă, reuşeşte să se salveze, şi îmbrăcat în haine de cioban traversează munţii Bucegi ca să ajungă în România, unde se înrolează în armata română.
„Toată povestea generalului este una exemplară. Traian Moşiu nu a fost doar un soldat, un om care s-a luptat în tranşee zi de zi alături de soldaţii de rând. A fost un om excepţional în condiţiile în care el îşi iubea soldaţii şi îşi coordona întreaga activitate în jurul acestor oameni de suflet. Chiar regina Maria are o replică exemplară vizavi de modul în care Traian Moşoiu se îngrijea de hrana lor. Armata română a fost primită de către orădeni – populaţie română şi populaţie maghiară – pentru că toţi au trăit în această perioadă o teroare. A fost un calvar pentru orădeni sub ocupaţia armatelor bolşevice. În palatul episcopal greco catoloic din spatele dumneavoastră sovietele s-au instalat şi au dat foc tablourilor episcopilor şi au făcut petreceri în Săptămâna Mare. De aceea este bine ca toţi tinerii să înţeleagă ce înseamnă pericolul comunist”, a explicat Cristina Puşcaş. Expoziția stradală va fi deschisă publicului până în 26 mai.
Evenimentul din Piaţa Unirii a fost un preambul la inaugurarea oficială, din 18 aprilie, de la ora 16.00, a expoziției permanente închinate Primului Război Mondial și lui Traian Moșoiu, amenajată în Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural, Corp A, etaj I.
Citiți principiile noastre de moderare aici!