La Galerii de Artă-Reperaj. Cetate Oradea, Uniunea Artiştilor Plastici din România, Filiala Oradea, a deschis expoziția personală de pictură ,,Despre materile şi lucruri publice – secvențe din proiectul TZARAgordian în desfășurare între 2014-2022” a artistului plastic Ioan Augustin Pop, considerat unul dintre importanții artiști optzeciști ai României.
[eadvert]
În expoziţie sunt prezente lucrări din seriile „Orient expres”, „Robinet / Arhetip”, „Tinerețe fără bătrînețe și viață fără de moarte”, „Crepuscular- I / Degradarea ruginii”, „Crepuscular-II / Lucruri obișnuite”, „Petrol”, „Caniculita”, „Autoportret colectiv”.
Ioan Augustin Pop s-a născut în 1955 la Zalău. Absolvent al Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, promoţia 1983, este autorul a numeroase expoziţii personale (Romania. Ungaria, Grecia, Slovacia) şi de grup (România, Ungaria, Italia, Germania, Portugalia, Moldova, Serbia, Kosovo, Muntenegru, Cehia) şi este unul dintre importanţii optzecişti din România. Ioan Augustin Pop este conf. univ. dr. la Universitatea de Vest din Timişoara.
Generaţia ’80 a reprezentat un val de tineri entuzuşti din România, avangardisti, furioşi pe un sistem care te controla, În perioada ’80- ’90 s-au ridicat tinerii artişti din toate filialale din ţară, folosind ca exprimare limbajul vizual, şi au bulversat cu arta lor neconvenţionala un intreg sistem.
„Ioan Augustin Pop are o activitate expoziţională deosebit de bogată, febrilă şi foarte apreciată în ţară. Ca dovadă sunt numeroasele premii pe care le-a obţinut. Privesc cu admiraţie picturile de pe simeze. Au o extraordinară forţă de transmisie, degajă o energie care pare să te absoarbă înăuntrul lor. Privindu-le, picturile fiind de mari dimensiuni de (2 sau 3 metri), parcă devin din ce în ce mai mică, precum Alice în ţara minunilor. Mă uitam la ciclul «Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte» şi mă întrebam ce-a vrut să spună artistul. Sigur că verdele expoloziv te duce cu gândul spre regenerare, inseminare, vitalitate. Am impresia că intru taâăr pe o uşă spre lumina, şi ies pe cealaltă uşă deja îmbătrânit. Ce nu moare niciodată şi trăieşte veşnic? Arta! Toate picturile sunt tuluburătoare”, a spus la vernisaj artistul plastic Vioara Bara.
Citiți principiile noastre de moderare aici!