Cu binecuvântarea episcopului Sofronie, cea mai importantă sărbătoare a creştinătăţii, Învierea Domnului, a fost marcată la Oradea, pe 29 aprilie, şi printr-un amplu proiect educativ-religios organizat, sub genericul „Patimile şi Învierea Domnului”, de Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, Palatul Copiilor şi Elevilor Oradea şi Asociaţia Femeilor Ortodoxe Române (AFOR) din Episcopia Oradiei.
Meşterite de elevi
Astfel, la Palatul Copiilor şi Elevilor din Oradea, o expoziţie de icoane pe lemn, sticlă, metal, coajă de ou, scoică, dar şi desene şi decoraţiuni de Paşti. Lucrările expuse provin de la cercurile de pictură ale Palatului Copiilor şi Elevilor Oradea, cluburile copiilor din judeţ, cercurile de pictură din şcoli de masă şi şcoli speciale, care au lucrat diverse decoraţiuni în cadrul unor programe educative sau proiecte europene, dar şi lucrări realizate în cadrul taberei anuale de creaţie religioasă «Împreună, să ne cunoaştem tradiţiile şi valorile creştine», organizată la Mănăstirea Izbuc.
„Cu această ocazie, s-au organizat ateliere de lucru pentru încondeiat ouă, pictură de icoane pe sticlă şi lemn şi origami. Iar două membre ale AFOR Oradea, Maria Suciu şi Ana Codrean, au expus ţesături cu o vechime de peste 100 de ani, care au creat un ambient tradiţional de excepţie”, se mai arată pe site-ul Episcopiei Oradea.
Coordonaţi de dascăli
Atelierele au fost coordonate de profesori de religie, istorie şi învăţători de la Colegiul Naţional „Octavian Goga” şi Liceul Tehnologic „Horea” , ambele din Marghita, Liceul cu Program Sportiv „Bihorul”, Palatul Copiilor şi Elevilor, Liceul de Arte şi Liceul „Lucian Blaga” din Oradea, Liceul Tehnologic din Dobreşti şi şcolile din Cefa şi din Roşia.
Expoziţia şi atelierele au fost vizitate de copii de la mai multe grădiniţe şi şcoli din Orade.
Programul activităţii a fost deschis de un moment artistic ce a constat în interpretarea individuală sau în grup a unor cântece specifice Postului Mare şi în prezentarea unui obicei pascal tradiţional din Bihor. Au urcat pe scenă elevi de la Liceul de Arte, Palatul Copiilor şi Elevilor, Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” şi de la şcolile din Roşia şi din Uileacul de Beiuş. Portul popular, conţinutul pieselor şi interpretarea deosebită a elevilor au creat o stare de emoţie intensă în rândul participanţilor.
Mesajul de binecuvântare al episcopului Sofronie a fost transmis de părintele Radu Rus, consilier pentru învăţământ şi activităţi cu tineretul al Episcopiei Oradiei, iar salutul din partea Inspectoratului şcolar Judeţean Bihor a fost rostit de inspectorul de religie Florin Negruţiu.
Expoziţia va rămâne deschisă şi poate fi vizitată timp de două săptămâni, iar cele mai valoroase lucrări vor fi premiate în cadru festiv.
Citiți principiile noastre de moderare aici!