Joi, 2 iulie, a avut loc prima manifestare publică a Muzeului Ţării Crişurilor după măsurile de relaxare din timpul pandmiei. Muzeul Țării Crișurilor a lansat în perioada 10-27 aprilie, în parteneriat cu Centrul Județean pentru Promovarea Culturii Tradiționale Bihor, un concurs de creativitate plastică prilejuit de sărbătorile pascale și având tema
„Povestea oului de Paște”. Concursul s-a adresat copiilor din Bihor, aparținând mai multor categorii de vârstă: 5-6 ani (grădiniță și clasa pregătitoare), 7-10 ani (ciclul primar), 11-14 ani (ciclul gimnazial). Intenţia a fost de a oferi copiiilor de până la vârsta de 14 ani posibilitatea de a-şi exprima din punct de vedere plastic sentimentele pentru o sărbătoare care, din păcate, în acest an a fost marcată altfel.
Ideea concursului de desene „Povestea Oului de Paşte” a pornit de la muzeograful Ioan Goman, şeful secţiei de Etnografie, fiind apoi sprijinit de colegii de la Secţia de Artă şi Secţia de Relaţii publice. Iniţial concursul s-a adresat copiiilor din Bihor, dar s-au primit desene şi din localitatea 2 Mai din judeţul Constanţa şi organizatorii au considerat că ar fi fost păcat să fie excluse.
Lucrările primite pentru concurs au fost jurizate. Din juriu au făcut parte conf. univ. dr. Teofil Știop, directorul Departamentului de Arte Vizuale al Facultăţii de Arte din Oradea şi muzeografii Milena Pop şi Cornel Abrudan, de la Secţia de Artă. În urma jurizării au fost stabilite nouă premii I, II, şi III la cele trei categorii de vârstă. S-au mai acordat zece menţiuni şi diplome de participare.
Prin colaborarea cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor (CJCPCTB), s-a stabilit ca participanţii la concurs să primească şi câte un cadou constând din rechizite necesare picturii, lucru confirmat la deschiderea expoziţiei de directorul CJCPCTB, Mircea Jacan. În cadrul expoziţiei pascale sunt expuse 58 de lucrări realizate în diferite tehnici: în creion, în acuarelă, ulei pe pânză sau tehnica colajului.
„Mă bucură prezenţa dumneavoastră aici, a copiiilor în primul rând. Publicul cel mai fidel al Muzeului Ţării Crişurilor au fost întotdeauna copiii. Desenele din această expoziţie, dacă ne vor fi lăsate nouă, le vom păstra şi vor deveni piese de muzeu. Se cuvin felicitări nu doar copiiilor ci şi părinţilor şi profesorilor. Lucrările sunt sincere prin ceea ce exprimă şi sunt realizate în diferite tehnici. Toate lucrările sunt spectaculoase prin viziunea personală a celor care le-au creat”, a spus la deschiderea expoziţiei Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor.
„Prin felul în care s-au exprimat plastic, absolut toţi copiii sunt câştigători. Ei au tratat subiectul fie din punct de vedere religios, fie prin tematici ale copilăriei”, a adăugat Milena Pop. La deschiderea expoziţiei „Povestea Oului de Paşte” au fost prezenţi doar o parte dintre copiii participanţi la concurs, celilalţi urmând a-şi primi diplomele şi cadourile prin poştă. Directorul Aurel Chiriac a mai ţinut să precizeze că în august se vor deschide pentru pulbic Secţia Ştiinţele Naturii şi o parte a Secţiei de Istorie, respectiv Arheologie.
Trimite articolul
Xși dacă, peste o lună, ne răzgândim (iar) despre măști? atunci înseamnă că pozele astea vor documenta un abuz asupra copiilor. numazic.