Complexul „Muzeul Ţării Crişurilor”, în parteneriat cu Inspectoratul Judeţean de Politie Bihor, a organizat miercuri, în premieră naţională, o expozitie care ne introduce în tehnica cercetării criminalistice. Intitulată „Criminalistica şi arta. Portretul robot”, expoziţia pune în valoare activitatea pe acest plan desfăşurată de unul din reputaţii specialişti ai poliţiei bihorene, subinspector Florin Lăzău. Conducerile Inspectoratului Judeţean de Politie Bihor şi a Muzeului Ţării Crişurilor şi-au propus să ofere publicului larg şi nu numai documente inedite (fotografii, desene), care au avut un rol important în procesul de capturare a unor criminali, relevînd în acest mod activitatea complexă pe care o derulează o instituţie aflată în slujba comunităţii.
Metode
„Portretul robot constituie una din metodele folosite, prin care se reconstituie chipul unei persoane, în acest caz al unui criminal, făcînd apel la memoria unui martor şi utilizînd tehnici de intervievare şi cunoştinţe de psihologie cognitivă. De asemenea, mai sînt ilustrate alte două tehnici care ajută în munca de investigaţie şi anume îmbătrânirea facială şi reconstrucţia facială postmortem. Am încercat să cuprind cele trei componente pentru a reda cât mai bine arta criminalistică. Arta criminalistică nu acuză şi nu condamnă, ci descoperă şi stabileşte”, a spus autorul expoziţiei Florin Lăzău.
Iniţiativa organizării acestei expoziţii a aparţiunut directorului Muzeului Ţării Crişurilor, Aurel Chiriac.
„Mi-a venit această idee în 23 martie, la lansarea cărţii «Arta criminalistică», semnată de Florin Lăzău. Mi-am dorit să ieşim în public cu o activitate specifică despre care ştim mai mult din filme”, a spus Aurel Chiriac, în cuvântul de deschidere a expoziţiei.
Pe perioada expoziţiei (29 iunie-8 iulie) va putea fi cumpărată şi cartea scrisă de Florin Lăzău, apărută în acest an, la preţul de 70 de lei.
C.D.
FBI l-a vrut pe singurul portretist certificat
Citiți principiile noastre de moderare aici!