Evenimentul omagial a fost organizat vineri, 17 februarie, în holul Bibliotecii Judeţene, şi a cuprins o expoziţie de fotografii cu ansamblul de la Târgu Jiu, panouri care relevă cum au luat naştere lucrările, precum şi un film documentar. Totodată, artista Oana Lianu a interpretat mai multe cântece tradiţionale din zona Gorjului, ţinut în care s-a născut şi care l-a inspirat toată viaţa pe sculptor.
Despre lucrările expuse au vorbit Lucian Silaghi şi criticul de artă Ramona Novicov.
„În anul 1916, când România a intrat în Al Doilea Război Mondial, locuitorii din Târgu Jiu au oprit ofensiva germană cu propriile trupuri. În acest context s-a născut ansamblul realizat de Brâncuşi. Sculptorul, aflat în plină glorie, a ales să aducă un omagiu acestor eroi (…) Ansamblul de la Târgu Jiu este elocvent pentru exemplul artistului care mobilizează cu geniul său o întreagă societate. De la primul ministru al ţării la fabricile din Reşiţa şi Petroşani, sau ţăranii meşteşugari care s-au implicat în realizarea ansamblului, tot universul a conspirat pentru a împlini acest obiectiv”, a spus în cuvântul său Lucian Silaghi, directorul executiv al Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor, „sufletul” manifestării.
Pentru un vis
Pe de altă parte, Ramona Novicov a subliniat importanţa documentarului prezentat, în special pentru elevii prezenţi, el fiind dovada că nu este suficient geniul. Criticul a făcut referiri la opera şi personalitatea lui Constantin Brâncuşi.
„Brâncuşi a demonstrat ce înseamnă să creezi ca un Dumnezeu şi să lucrezi ca un sclav. El a luat dalta şi a pus mâna să-i ajute pe ţăranii meşteşugari. Este important să vedem preţul plătit, implicarea necesară pentru îndeplinirea unui proiect, a unui vis. Arta lui Brâncuşi a rămas ermetică. Înainte de a realiza ansamblul de la Târgu Jiu, lucrările sale au fost şlefuiri asupra unei teme pe care o aduce din material în imaterial. El spunea: «Eu nu sculptez pasărea, ci zborul». El a sculptat energie, nu materie. De aceea lucrările lui sunt aproape abstracte, a luat-o mult înaintea celorlalţi şi astăzi este dificil de decriptat”, le-a spus celor prezenţi Ramona Novicov.
La final, elevii de la Colegiul Naţional „Iosif Vulcan”, îndrumaţi de prof. Sânziana Neşiu, au alcătuit din litere numele marelui sculptor. Expoziţia rămâne la dispoziţia publicului până vineri, 24 februarie.
Manifestarea va fi reluată într-un format similar marţi, 28 februarie, de la ora 17:00, la Gyula (Ungaria), în cadrul „Mărţişorului cultural” organizat de Consulatul General al României din această localitate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!