În seara de gală a Zilelor Muzeului Ţării Crişurilor, adică pe 16 mai, la Palatul Baroc se va vernisa expoziţia „Haina îl face pe om. Şase secole de istorie vestimentară în România”, realizată de Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) în parteneriat cu gazdele.
„Avem şi un atractiv catalog de prezentare a exponatelor. E vorba de costume de epocă, veşminte, uniforme şi accesorii vestimentare, dintre care unele au aparţinut unor personalităţi istorice. Chiar şi valoarea de asigurare, în sumă de 1,2 milioane de euro, arată cât de preţioasă e colecţia în care sunt reprezentate toate provinciile istorice. Aceeaşi expoziţie va avea şi o secţiune dedicată vestimentaţiei purtate în Oradea în jurul anului 1900. Fără să dau detalii, anunţ o surpriză plăcută pentru vizitatori, sigur, legată tot de costumaţii”, a dezvăluit directorul Aurel Chiriac în cadrul prezentării tuturor evenimentelor Zilelor Muzeului (13 – 18 mai).
Printre exponate vor fi costume purtate Mihai Kogălniceanu, Vasile Alecsandri şi Nicolae Titulescu, rochii îmbrăcate de Elena Cuza, reginele Maria şi Elisabeta. Printre obiectele inedite se numără tunica de cercetaş a Ecaterinei Todoroiu, costumul de explorator al lui Emil Racoviţă, uniforma de soră de caritate a reginei Maria şi jobenul regelui Carol I.
Printre cele mai vechi piese se numără fragmente dintr-un veşmânt de mătase descoperit în mormântul domnitorului moldovean Alexandru cel Bun (d. 1432).
Cajal: „o expoziţie bijuterie”
Expoziţia vestimentară a fost lansată de MNIR, vara trecută, la sediul din Bucureşti iar recenziile au fost mai mult decât încurajatoare. Astfel, la vernisaj, secretarul de stat Irina Cajal din Ministerul Culturii a apreciat colecţia ca o „expoziţie-bijuterie”.
La rândul său, curatorul Cornel Ilie a prezentat expoziţia ca o incursiune prin istorie. „Expoziţia trebuie privită nu ca o istorie a modei, ci ca o istorie vestimentară, în sensul că fiecare obiect expus spune ceva, are o istorie, nu e doar o haină pusă într-o vitrină, cum e la mall. Are o istorie, a aparţinut cuiva. Am căutat să selectăm piese care au aparţinut unei personalităţi sau care au o istorie, pot spune o poveste, aşa cum sunt cele din perioada fanariotă, anteriile (haine lungi pe care le purtau în trecut boierii – n.r.) care spun lucruri foarte interesante despre cei care le purtau şi despre societatea românească”, a spus curatorul Cornel Ilie. Cât despre numele expoziţiei, realizatorii ei s-au inspirat dintr-o cugetare a lui Mark Twain: „Haina îl face pe om. Oamenii dezbrăcaţi au prea puţină sau nicio influenţă în societate”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!