Evenimentul are loc în contextul în care lumea artistică din Oradea e tensionată ca urmare a măsurilor anunțate de administrația județului, dar și în contextul pandemiei când activitățile artistice nu au avut nici o clipă statut de necesitate.
Zeci de artiști din Oradea, Timișoara, București și Cluj expun la Galeriile Reperaj din Cetatea Oradea în cadrul „TOM-BE-RON”. Vioara Bara și Dorel Găină au fost curatorii expoziției de artă contemporană vernisate sâmbătă după-amiază. Sunt lucrări de : pictură, grafică, fotografie şi instalaţii care au ca pretext gunoiul.
[eadvert]
Ambasadori ai TOM-BE-RON
„Proiectul, conceptul, statementul și angajarea de act expozițional, ne aparține nouă, respectiv Vioara Bara și Găină Dorel.
S-a născut spontan dintr-o vorbă ajunsă în vâltoarea discuțiilor de vreme târzie pe care le purtăm din când în când, despre artă, cultură, viață, artiștii orădeni, cu precădere, artiști, programele expoziționale ale filialei Oradea a Uniunii Artiștilor Plastici din România, și despre varii, alese și elective etc-uri.
Careva dintre noi a adus discuția efervescentă până în punctul când s-a rostit cuvântul TOM-BE-RON !!!, cuvânt devenit pe loc concept, manifest artistic și provocare de fapte ce să închege un act expozițional în Galeria Reperaj-Cetate, Oradea.
Amândoi am devenit ambasadori, gestionari, suporteri și promotori ai Tomberonului, dar, cum ne stă bine ca legatari ai Atelierului 35 din Oradea și ai spiritului optzecist, amiabili dar hotărâți, am avut și avem idei și păreri diferite despre conceptul și statementul proiectului artistic și expozițional…și tot ca legatari ai Atelierului 35 din Oradea și ai spiritului optzecist am ajuns să fim de acord să semnăm împreună, manifestul, statementul, conceptul, provocarea și invitarea artiștilor orădeni dar și a celor invitați din toate colțurile țării unde există, spre inspirație, tomberoane fizice și mai ales din cele meta-fizice, iar textul aferent să cuprindă ambele poziții, de-a dreptul curatoriale”, explică cei doi artiști. Artiștii invitați au putut alege între „Cultura’n tomberon vs. Tomberonul ca și haină de gală” , adică între ceea ce simbolizează „genericul unui foc sălbatec și intens purificator ce curăță un teren prea plin de bălării crescute din te miri ce tenebre ale rea voinței de orice fel”
Scenograful Vioara Bara a scris cu vopsea labă pe un covor roșu, în fața asistenței mesaje precum: Manifest, Libertate, Cultura la gunoi, haină de gală în care a fost îmbrăcat universitarul Dorel Găină.
Expoziția poate fi văzută de marţi până duminică, între orele 9 – 17, iar intrarea este liberă.
Trimite articolul
XExact asta e “arta” asta…tomberon
Urmeaza expozitia shit??
-
Da!
Chelu va fi sef shit, Ochi de Peste va fi adjunct shit.
cu vopsea albă a scris, nu cu vopsea labă.
E unele postari care nu le comentez dar care dovedeste ca expozitia si-a atins scopul: acela de-a selecta oamenii-tomberon!! Sau… oamenii-SHIT!!! Felicitari organizatorilor si participantilor!!!