„Amenajarea expoziției împreună cu specialiști (muzeografi, designeri și tehnicieni) de la Muzeul de Etnografie Brașov, într-un spațiu de mică dimensiune, ne-a demonstrat că ingeniozitatea, simplitatea materialelor utilizate și prezentarea frontală sunt factorul de atractivitate al încăperii, vizitatorii având ocazia de a studia în amănunt păpușile.”, precizează Angela Lupșea, directorul Oradea Heritage.
Vizitatorii pot face o scurtă incursiune în lumea şi istoria păpuşilor. Jucpriile au o istorie tot atât de veche, diversă şi complexă, caşi cea a civilizaţiei umane. Expoziția cuprinde un număr de 85 de păpuși din porțelan îmbrăcate în costume populare tradiționale de pe toate continentele și 22 de figurine din ceramică provenind din Regiunea Provence (sudul Franței).
Pe lângă piesele din teazurul Muzeului de Etnografie Braşov, la expoziţie a contribuit cu piese desoebite şi Valentina Şerban, colecţionară din Braşov. Păpuşile preţioase, cu cap şi membre din porţelan, au apărut la începutul secolului al XIX-lea. Ele aveau un aspect deosebit, ele fiind îmbrăcate cu haine din materiale scumpe, dar se spărgeau cu uşurinţă. Erau renumite păpuşie Bisque din porţelan mat, material căruia, prin pictare, i se putea da o nuanţă asemănătoare pielii umane.
Aflaţi în expoziţie că după 1869, la realizarea păpuşilor s.a folosit celuloidul, un material abia descoperit, ieftin şi rezistent, care va fi înlocuit, un secol mai târziu, de plastic şi de alte materiale sintetice.
Sunt expuse şi păpuşi „Santons” din Provence. Credincioşii catolici obişnuiau de secole, ca de Crăciun, să construiască la biserică Ieslea Sfântă din Betleem. În timpul Revoluţiei Franceze, când bisericiel s-au închis, locuitorii din Provence şi-au construit mai departe acasă, pe ascuns, propria iesle, modelând micile figurine din ghips, lemn, papier-mâché şi chiar miez de pâine. Personajelor din scena de început li s-au adăugat: morarul, ţăranca ducând coşul cu ouă, rpimarul, preotul, şi alţii.
Jean Luis-Lagnel (1764 – 1822), un sculptor din Marsilia, s-a gândit să vândă astfel de figurine, iar succesul imediat a dus la naşterea tradiţiei meşteşugăreşti a producerii păpuşilor „Santons”, numite aşa după termenul provensal „santouon” care înseamnă „micul sfânt”. Păpuşile „Santons” sunt azi parte a patrimoniului cultural al regiunii Provence.
Expoziția va fi deschisă până lîn 31 ianuarie 2023, de marți până duminică, în intervalul orarîntre orele 10:00 – 18:00.
Citiți principiile noastre de moderare aici!