„Noi nu suntem decât țărână, artistul este Dumnezeu…” este mottoul expoziţiei vernisate vineri, 2 februarie, la etajul II al Palatul Episcopiei Romano-Catolice la împlinirea a 10 ani de la moartea artistului plastic Kristófi János.
„După ce am terminat facultatea şi am ajuns pictor, am dorit să găsesc un loc, un mediu unde sunt colegi, unde putem să învăţăm unul de la celălalt, putem să ne ajutăm reciproc şi unde putem să concurăm. Aceasta este calea dezvoltării. De la marginea satului, prin suburbiile oraşului, m-am întreptat spre centrul urbei şi astfel am ajuns pictorul Oradiei, care şi-a luat curaj să picteze piaţa mare, bisericile şi palatele. Am iubit în mod deosebit malul Crişului. Mă captivează o lumină, o umbră, şi atunci ştiu că trebuie să surprind acel moment”, spunea într-un ultim interviu Kristófi János, fragment expus şi în expoziţia din Palatul Episcopal.
„A adus lumină prin creaţia artistică”
Expoziția a fost vernisată de istoricul de artă Banner Zoltán. „Oare pe cine din generaţia de tineri artişti ar interesa faptul că aici, în zona ariei geografice cuprinse între marea Câmpie de Vest şi Munţii Apuseni, în inima unei regiuni istorice numite Partium, există un oraş fondat acum 900 de ani de către Sfântul Ladislau. Aici, în incinta palatului episcopal a renăscut, în această expoziţie realizată la comemorarea a 10 ani de la trecerea în veşnicie a marelui artist plastic Kristófi János, la iniţiativa copiilor săi şi a Episcopiei Romano-Catolice de Oradea, putem să fim martorii acestei bătăi de inimi. Evident, atât predecesorii cât şi contemporanii lui Kristófi János au pictat peisaje orădene şi în mod sigur există şi astăzi artişti tineri care au fost acaparaţi de către un motiv, o atmosferă urbană mai veche sau mai nouă. Însă Kristófi a învăluit în culori născute din sufletul său formele sale uneori de o calitate geometrică, cu alte ocazii învelite într-o ceaţă opacă, specifică artistului, sugerând nu mai puţin decât însuşi esenţa artei plastice, faptul că nu există în realitate ceea ce găsim într-o operă de artă. Că Dumnezeu a creat artistul tocmai să ne reamintească ceea ce nu putem atinge aici pe pământ: eternitatea”.
Istoricul spune că a avut ocazia să viziteze de mai multe ori atelierul maestrului Kristófi unde rând pe rând au coborât pe pânzele şevaletului artistului figurile Sfântului Ştefan, a Sfinţilor Elisabeta şi Emeric, dar în pimul rând a Sfântului Ladislau. „Kristófi János se numără printre acei realizatori de valori care au adus lumină prin creaţia artistică, care au fost şi sunt în aşteptarea eternă a zilei de mâine, şi care totuşi reconstruiesc, iar şi iar, ziua de azi.”
La rândul său, istoricul Lakatos Attila, referent cultural al Episcopiei romano-catolice, a precizat că unul dintre cele mai importante obiective ale acesteia a fost să realizeze un spaţiu unde să aibă ocazia de a prezenta câte un capitol din ceea ce acest oraş a pus pe masa culturii universale. „O altă dorinţă a noastră a fost totodată ca aceste expoziţii, aceste celebrări din acest loc să fie sărbători ale orădenilor. Ori sărbătoarea se recunoaşte după faptul că suntem împreună şi ne simţim bine şi iată cum ne-am întâlnit acum foarte mulţi din ţară şi de peste hotare”, a spus istoricul.
„Pentru el a picta era mântuirea”
PS Böcskei László, episcopul romano-catolic de Oradea îşi propune să continue acest gen de activităţi, oferind orădenilor posibilitatea întâlnirii cu adevăratele valori.
„În zilele trecute, când această expoziţie era încă în pregătire, a intrat cineva aici şi văzând aceste lucrări şi atmosfera pe care o crează, a izbucnit cu următoarele cuvinte: ce bine e să intri aici! Mă simt oarecum privilegiat că trebuie să urc doar un etaj şi oricând să pot intra în acest spaţiu unde practic intri într-o altă lume: a culorilor, a luminii, a păcii”, a punctat la vernisaj PS Böcskei László amintind că întâlnirea cu frumosul este ceva de care avem nevoie.
„Cu siguranţă, Kristófi János a văzut cu ochii sufletului ceea ce astăzi privim pe simeze. De fapt, pentru el a picta era mântuirea. Mare lucru ca frumosul, plăcutul, binele să ni le transmită şi să ni le lase nouă moştenire”, a spus PS Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, care şi-a amintit cum l-a cunoscut pe artist. Acesta s-a prezentat având sub braţ înpachetat un tablou cu bisericuţa seminarului, pe care i l-a oferit. „Mi-am dat seama că este un om de o spiritualitate deosebită, care transpărea din tot ceea ce spunea. Kristófi a dăruit oraşului multe valori”, a încheiat PS Virgil Bercea. La vernisaj a avut loc şi un moment muzical susţinut de Corul Szent László al Catedralei.
Kristófi János (15 decembrie 1925-5 ianuarie 2014) s-a născut în comuna Petreu, judeţul Bihor şi a urmat cursurile Institutului de artă plastică „Ion Andreescu”, din Cluj-Napoca, sub îndrumarea profesorilor Abodi–Nagy Béla, Kovács Zoltán, Petre Abrudan, Mohi Sándor, după care s-a stabilit la Oradea, unde, din 1955, va ocupa, timp de 30 de ani, postul de profesor la Şcoala Populară de Artă. Din 1954, expune la toate expoziţiile judeţene şi tematice de artă plastică organizate la Oradea, fiind prezent cu lucrările sale şi în cataloagele redactate cu aceste ocazii. A participat la tabere de creaţie şi expoziţii de grup din ţară şi străinătate (Ungaria, Austria, Olanda, Germania, Italia, Danemarca etc.), dar a avut şi numeroase expoziţii personale organizate în ţară şi peste hotare. Pentru contribuţia sa în domeniul artelor a primit câteva distincţii, printre care şi titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Oradea, în 2005.
Citiți principiile noastre de moderare aici!