Posticum este locul pe care toţi orădenii trebuie să-l viziteze în perioada postului. Intenţia organizatorilor expoziţiei de senzaţii a fost aceea de a-i introduce pe orădeni în atmosfera specifică perioadei în care Mântuitorul a fost trădat, judecat şi răstignit. Tinerii care activează la Posticum s-au inspirat din Germania, dar au dus mult mai departe ideea: au refăcut fiecare detaliu din „înconjurarea măgarului”, au reconstituit „Cina cea de taină”, momentul în care Isus este judecat de Pilat din Pont, „Drumul Crucii”, dar şi mormântul lui Isus şi Raiul. Astfel, retrăind atât prin intermediul vestimentaţiei ghizilor, prin detaliile surprinse de decoruri, dar şi cu ajutorul fundalului sonor al expoziţiei, momentele de mare încărcătură din aceea perioadă, vizitatorii expoziţiei vor fi pregătiţi aşa cum se cuvine pentru Învierea Domnului. Cea mai mare, dar şi cea mai iubită sărbătoare de peste an.
Călătorie în timp
Inedita expoziţie a fost deschisă pe 1 martie şi îşi va primi vizitatorii până pe 2 aprilie. Scopul expoziţiei este reîntoarcerea în timp. La Ierusalim, în anii 33. Încă de la intrare, vizitatorii primesc o trăistuţă şi un bolovan, pe care îl vor căra tot drumul pentru a simţi greutăţile pe care le-a simţit Isus. Chiar după ce cobori pe scările magice te întâlneşti cu măgăruşul pe care a venit Isus călare la Ierusalim.
Faptul că Domnul Isus a intrat astfel în Ierusalim a avut o semnificaţie dublă. Prima este că a mai arătat încă o dată oamenilor smerenia în care a venit pentru a-i mântui de la pierzarea veşnică. A doua semnificaţie este aceea că le dă prilejul oamenilor să recunoască în El pe Mesia cel profeţit de prorocul Zaharia. Atmosfera de la „Cina cea de Taină”, care a avut loc cu o seară înainte de răstignire, marchează orice vizitator. Este respectat momentul „spălării picioarelor”, dar şi cel în care se mănâncă din trupul şi sângele Mântuitorului.
În Grădina Ghetsimani
Grădina Ghetsimani, locul în care Isus s-a rugat cu lacrimi de sânge, părăsit de ucenicii care adormiseră, locul în care ucenicul Iuda îşi va vinde Învăţătorul cu acel sărut mincinos, a fost locul de rugăciune şi linişte cel mai iubit de Domnul nostru Isus Hristos din tot Ierusalimul. După Cina cea de Taină, Hristos şi ucenicii Săi, s-au retras în această grădină pentru rugăciune. Un moment plin de încărcătură a fost cel în care Pilat din Pont îl judecă pe Hristos şi îl osândeşte la moarte deşi „n-a găsit nici o vină în Omul acesta”. Organizatorii expoziţiei au refăcut inclusiv scena în care Pilat s-a spălat pe mâini înaintea mulţimii zicând: „Nevinovat sunt de sângele dreptului acestuia. Voi veţi vedea”. Vizitatorii au fost impresionaţi şi de momentul în care urmau să intre în mormântul lui Isus.
Cei mai mici au intrat astfel în atmosferă încât nici atunci când au ajuns cu momentul călătoriei în timp în Rai şi au fost îndemnaţi să se bucure nu au reuşit decât cu greu să scape de starea emoţională dobândită pe parcursul unui ceas, cât a durat prezentarea ghizilor. Cei interesaţi de călătoria în timp o pot face programându-se la telefonul 0259.431.398 sau la recepţia Posticum din strada Teiului nr.26. Preţul unui bilet pentru un copil este 3 lei, pentru adulţi 5 lei şi pentru familii 8 lei.
Veronica Bursaşiu
Citiți principiile noastre de moderare aici!