Gândită ca o întâlnire a mineralogilor pentru popularizarea minunatei lumi a mineralelor, expoziţia a devenit unul dintre cele mai importante evenimente dedicate în întregime pietrei de podoaba. Geode şi cuarţ din Brazilia, cuarţ roz din Madagascar, jad din China sau Canada, turcoaz din America de Nord, agate din Mexic, lapis lazuli din Afganistan, lemn opalizat şi opal din Australia, malachit din Congo, azurit din Maroc, sidef din Noua Zeelandă, chihlimbar din Marea Baltică. Lemn silicifiat de pe teritoriul României, calcedonie, jasp, agat, lizardit din zona Brad, chihlimbar de Buzău.
Nu în ultimul rând eşantioane minerale de colecţie, renumitele „flori de mină”. Cu toate pot fi admirate şi achiziţionate în aceste zile de la Casa de Cultură a Sindicatelor, acolo unde are loc în aceste zile Colecţiile de minerale şi fosile sunt rare, iar magazine cu o gamă atât de diversificată în acest profil aproape nu există. Astfel că Mineralia este ocazia de a privi şi atinge lucruri despre care am citit doar în cărţi. De asemenea, un colier de rubin şi diamant neşlefuit, care costă 200 de euro, poate fi oricând un cadou deosebit. Pentru cunoscători şi colecţionari un eşantion de tirmalină roz si verde, de colecţie, poate fi achiziţionat tot cu 200 de euro. O bucată mov de tanzanit costă însă 1.200 de euro.
„Noi mizăm pe participarea a 1000 de vizitatori: de la curioşi la colecţionari. Fiecare piatra are povestea ei, pe care nu o putem ignora: începând cu provenienţa, denumirea, condiţiile în care s-a format şi pînă la felul cum a fost prelucrată pentru a ajunge o bijuterie. Oricum, pietrele “vorbesc”, transmiţînd mesajele prin formă si proprietăţi.”, spune geologul Andrei Gorduza, organizator al evenimentului. Pentru ca expoziţia să poată fi vizitată de cât mai mulţi orădeni, orarul este prelungit, vineri şi sâmbătă între orele 9,00 – 19,00, iar duminică între orele 10,00 – 18.00. Intrarea gratuită.
Veronica Bursaşiu
Citiți principiile noastre de moderare aici!