La Sinagoga Neologă Sion, Fundaţia de Protejare a Monumentelor Istorice din județul Bihor împreună cu Asociaţia Internațională „Euro Foto Art” (AIEFA) şi Filarmonica de Stat Oradea a marcat Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului.
Mai întâi a avut loc vernisajul expoziţiei personale „In memoriam Holocaust” a artistului fotograf Csíki János din Paleu. Pe simeze au fost expuse 50 de fotografii alb-negru realizate în lagărele de exterminare de la Auchwittz, Birkenau și Mathausen. Expoziţia se înscrie în cadrul celei de a XI-a ediţii a Festivalului Internațional „Carol Pop de Szathmári – Szathmári Pap Károly” organizat de AIEFA în parteneriat cu Summit Agro România, sub auspiciile Federației Internaționale de Artă Fotografică.
„27 ianuarie este data la care ne amintim de victimele Holocaustului., de cei peste 30.00 de evrei care au fost deportaţi din oraşul nostru, şi suntem datori să ne amintim în fiecare an, în această zi. Comunitatea evreilor din Oradea este singura comunitate din ţară care a fost deschisă să redea publicului orădean atât Sinagoga Neologă Sion cât şi Sinagoga Aachvas Rein, astfel încât să fie amenajate ca spaţii culturale şi spaţii muzeale. Sperăm ca şi pe viitor artiştii fotografi să vadă în aceste obiective un loc în care să expună”, a spus în deschiderea vernisajului Angela Lupşea, director executiv al Fundaţiei de Protejare a Monumentelor Istorice din județul Bihor.
Artistul fotograf Ștefan Tóth István AFIAP, ESFIAP, preşedintele AIEFA, a precizat că asociaţia internaţională încercă în fiecare an să realizeze expoziţii care să reamintească de aceste crime. „Imaginile din expoziţia de astăzi a colegului nostru Csíki János au fost realizate în cadrul unei vizite în lagărele de exterminare. Eu vreau să îl felicit pe artistul fotograf pentru faptul că într-un timp scurt a reuşit să surprindă aceste imagini foarte convingătoare care reflectă ceea ce a văzut şi a simţit el acolo. Cred că este obligaţia noastră ca şi prin limbajul fotografiei să ne aducem aminte”, a spus Ștefan Tóth.
Artistul fotograf Csíki János a mărturisit că prin aceste fotografii a încercat să sensibilizeze şi să aducă aminte de acei oameni care între 1941 şi 1945 au fost executaţi în lagărele de exterminare de la Auchwittz, Birkenau și Mathausen. A fost impresionat de barăcile în care oamenii şi-au trăit ultimele zile înainte de a fi duşi în camerele de gazare, de acei pantofi, ochelari şi obiecte personale dar şi de şinele de tren. „Abia când ajungi acolo poţi înţelege şi mai bine ororile care s-au petrecut în lagăre”. Nu s-ar mai duce a doua oară, spunând că dacă ajungi o dată să vezi, te marchează, „te scutură” acele locuri.
În încheierea vernisajului, Ștefan Tóth i-a înmânat artistului fotograf expozant certificatul care atestă faptul că această expoziţie a avut loc în Sinagoga Neologă Sion. Imaginile expuse se pot viziona şi pe site-ul AIEFA.
După vernisajul expoziției a avut loc concertul „Shalom Chaverim” susținut de Filarmonica de Stat din Oradea. La pupitrul orchestral s-a aflat Lorenzo Moroni, iar soliștii serii au fost altista Szabo Elisabeta și violonistul Cristian Andrei Stanciu. Concertul a cuprins piese cu tematică ebraică.
[eadvert]
Citiți principiile noastre de moderare aici!