Nasturi, opinci şi bocanci roşi sub pământ, o oglindă, o cruce sau o lucrare dentară. Sunt câteva dintre obiectele rămase în mormintele celor ucişi de comunisti, alături de osemintele ciuruite de gloanţe. Poveştile triste ale ultimelor clipe de viaţă trăite de cei care s-au opus regimului comunist sunt şoptite la urechea fiecărui vizitator care calcă în aceste zile pragul Bibliotecii Judetene „Gheorghe Şincai” din Oradea, care găzduieşte o expoziţie cutremurătoare, intitulată „Numitorul comun: Moartea”.
Acţiuni de deshumare
Expoziţia cuprinde obiecte descoperite asupra celor ucişi, dar şi fotografii de familie, fotografii provenite din arhiva fostei securităţi sau făcute în timpul acţiunilor arheologice de deshumare.
Expoziţia a fost deschisă, miercuri, în prezenţa istoricului Marius Oprea, preşedintele Asociaţiei pentru Memoria Victimelor Comunismului şi coordonatorul Centrului de Investigare a Crimelor Comunismului în România. Imediat după vernisaj, istoricul Marius Oprea a susţinut conferinţa „De ce dezgropăm morţii comunismului?”. În timpul conferinţei, Marius Oprea a prezentat imagini video de la deshumări şi interviuri cu rude şi urmaşi sau cu anumite persoane care i-au cunoscut pe cei executaţi.
„Aceste acţiuni au avut loc în urma cercetărilor de teren şi în urma unor solicitări venite din partea rudelor şi urmaşilor celor ucişi. Le-am desfăşurat în perioada 2007-2009, împreună cu specialişti, istorici şi arheologi de la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România”, a spus Marius Oprea.
„Fără să ştiţi, când vă duceţi undeva la ţară, aţi putea călca pe un mormânt unde se află îngropat un om care a fost luat pur şi simpu de acasă, în miez de noapte, dus, împuşcat şi îngropat pe ascuns. Cu asta ne ocupăm noi, încercăm să îi găsim pe cei morţi şi să facem într-un fel acest act mic de dreptate, adică să-i înapoiem familiilor ca să fie îngropaţi creştineşte. Pe de altă parte, investigaţiile noastre se axează şi pe identificarea celor care i-au ucis. Să ştiţi că găsim securişti în viaţă. Sunt oameni în vârstă, dar gândiţi-vă că naziştii sunt urmăriţi şi acum şi sunt judecaţi şi condamnaţi pentru crime împotriva umanităţii, pe când securiştii noştri au vile în cartiere de lux, au pensii de zeci de ori mai mari decât ale celor pe care i-au persecutat şi nimeni nu-i pedepseşte pentru crimele pe care le-au înfăptuit”, a mai declarat Oprea.
C.D.
Citiți principiile noastre de moderare aici!