Vernisajul expoziției a avut loc marți după amiaza la secția de istorie veche și arheologie Lapidariu, a Muzeului Cetății Oradea. Au fost expuse 37 de lucrări pe lemn și sticlă, aparținând unui grup de 14 studenți de anul I și II la programul de studiu Pictură din cadrul Facultății de Arte Vizuale a Universității din Oradea: Rosemarie-Roberta Bucurean, Alexandra Cătană, Ioana Corb, Cornel Dan Dușmanu, Timea – Lujza Kiss, Andrea Kovacs, Ștefan Andrei Popovici, Sara Beatrice Rusu, Eszter Mihuț, Daniela Martinov, Cristian Galus, Rodica Graur, Ștefan Silaghi și Mălina Pătroc.
În deschiderea manifestării directorul Departamentului de Arte, conf. univ. dr. Vizuale Teofil Știop a adresat mulțumiri gazdei, conducerii muzeului, pentru dialogul constructiv și receptivitatea de care dă dovadă la fiecare manifestare organizată în colaborare cu aceasta.
Potrivit conf. univ. dr. Paul Blânda, profesor la Facultatea de Arte Vizuale, expoziția pune în valoare imaginea, nu imaginea contemporeană așa cum este ea percepută astăzi, ci imaginea sacră.
„Tematica expoziției de față surprinde tehnici ale picturii pe lemn, dar și cele ale picturii pe sticlă. În ceea ce privește pictura pe sticlă, studenții au abordat terhnica specifică ce se știe că este venită dintr-o perioadă mult mai îndepărtată din bazinul european cu influențe din Bavaria și din toate țările care au practicat astfel de tehnici. Icoana pe sticlă a ajuns, însă, la noi într-o formă mult mai expresivă deoarece aici s-a interpus sufletul țăranului”, a explicat Paul Blânda.
„Pictura pe lemn, în schimb, respectă tehnica bizantină și astfel icoana se deschide către sacru și reprezintă calea spre icoana prototipului”, a mai precizat Paul Blânda.
La vernisajul expoziției a avut loc și un concert de colinde interepretat de șase studente de la Departamentul de Muzică al aceleiași facultăți, sub coordonarea lect. univ. dr. Florin Mariș Hinsu.
Expoziția poate fi vizitată pe durata sărbătorilor de iarnă, până în data de 6 ianuarie 2023.
Citiți principiile noastre de moderare aici!