Prima expoziţie a fotoreporterilor/redactorilor din judeţul Bihor a fost vernisată sâmbătă, la Galeria „Euro Foto Art” din Oradea. Expoziţia cuprinde 101 imagini alb-negru şi color realizate de fotoreporteri/redactori ai cotidianelor Crişana, Jurnal Bihorean, Bihari Napló şi a săptămânalului Bihoreanul. Imaginile surprind momente inedite din viața politică, religioasă, civică, culturală și sportivă bihoreană.
Fotografiile au fost realizate de 11 fotoreporteri şi redactori: Simona Albinaru, Teodor Biriș, Dan Birta, Camelia Bușu, Crina Dobocan, Alexandru Guiaș de la Jurnal bihorean, Pap István, Rencz Csaba și Szeghalmi Örs de la Bihari Napló, Lorant Szilagyi — Bihoreanul și Remus Toderici — Crișana.
Iniţiatorul expoziţiei, Ştefan Toth, preşedintele Asociaţiei „Euro Foto Art”, a arătat că, deşi sârguincioşi colaboratori ai organizaţiei pe care o conduce, fotoreporterii nu au fost în centrul atenţiei şi că se doreşte ca expoziţia să devină o tradiţie pentru Oradea.
Lucrările au fost vernisate în prezenţa Cameliei Buşu, redactorul şef al Jurnalului bihorean, a redactorului şef adjunct al Bihari Napló, Dérer Ferenc, şi a redactorului şef al cotidianului Crişana, Daniel Man. Cu toţii au felicitat organizatorii pentru iniţiativă şi au mulţumit pentru oportunitate. De faţă au fost şi fotoreporterii şi redactorii expozanţi, dar şi câţiva pasionaţi ai fotografiei.
„De data aceasata am decis să facem expoziţia doar pentru presa scrisă, dar pe viitor ne vom adresa şi fotoreporterilor online, şi celor de la revistele de cultură, şi celor individuali”, a asigurat Ştefan Toth.
Plus de valoare
„Fotografiile dau un plus de valoare articolelor din ziar dar poate, de multe ori, trec neobservate. Ideea domnului Toth, care ne bucură, de a le scoate din ziar şi a le pune în valoare printr-o astfel de expoziţie le-a făcut să fie fiecare o poveste în sine. Poate puţini ştiu, că spre deosebire de colegii de la celelalte ziare, redactorii Jurnalului bihorean îşi fac singuri fotografiile pentru articole. (…) Şi printr-o astfel de expoziţie le este pusă în valoare, o dată în plus, munca de fiecare zi”, a arătat Camelia Buşu, redactorul şef al Jurnal bihorean.
În opinia lui Daniel Man, redactorul şef al Cotidianului Crişana, de la momentul apariţiei primelor fotografii şi până la publicarea lor în ziare s-a petrecut un pas firesc.
„Forţa fotografiei de presă constă în faptul că susţine informaţia scrisă şi îi dublează veridicitatea. Poate de aici vine şi expresia că o fotografie reuşită spune mai mult decât o mie de cuvine”, spus Daniel Man. Potrivit lui, „fotografia de presă fixează timpul, are instrumentele necesare pentru a-l încremeni estetic şi emoţional”.
„Mai mult, acest gen de fotografie devine un izvor de istorie. Fotoreporterul care o realizează este un martor ocular al vremurilor, unele fotografii realizate sunt incluse în tomuri istorice, sau albume de artă. Cred că fotojurnalismul acoperă cel mai plenar posibilităţile de exprimare a fotografiei tocmai pentru că aceste fotografii sunt bine definite în timp, reprezintă onest clipa încremenită şi au capacitatea de a ne povesti. Un stop cadru de viaţă, care prinde viaţă în faţa privitorului”, a conchis Daniel Man.
Noua expoziție va rămâne la dispoziția publicului vizitator până în data de 19 ianuarie, accesul publicului fiind gratuit.
Citiți principiile noastre de moderare aici!