La sfârşitul lunii august se deschidea Lapidariul la Muzeul Ţării Crişurilor. După muncă de echipă imensă în ultimele săptămâni la Muzeul Ţării Crişurilor a fost prezentată pentru presă expoziţia permanentă a secţiei de ştiinţele naturii.
[eadvert]
În 12 decembrie 2019 s-a dat ordinul de începere a lucrărilor prin POR pentru secţiile permanente care se deschid eşalonat la Muzeul Ţării Crişurilor. După Lapidariu, este rândul secţiei de ştiinţele naturii şi apoi a celei de istorie – arheologie. A fost un timp foarte scurt pentru a face un muzeu aşa cum l-au gândit muzeografii, proiect făcut din 2006, dar care acum îşi găseşte încet finalitatea.
Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor, care din 1975 se dedică acestei instituţii, a dorit să sublinieze faptul că toţi colegii săi s-au implicat în realizarea acestui muzeu. „Ne-am gândit să facem un muzeu al mileniului trei. Veţi vedea că din punct de vedere muzeo-tehnic este un spectacol, o realizare monumentală. Va fi cu siguranţă cel mai important şi cel mai modern muzeu din punctul de vedere al prezentării patrimoniului pe care îl deţinem. Învăţăm vizitatorii să nu mai caute etichete ci să meargă la touchscreen-uri. Avem imagini şi multe alte surprize pentru public. Le mulţumesc tuturor celor care s-au implicat şi în primul rând Consiliului Judeţean Bihor pentru susţinerea finanţării pe POR şi pe RO-HU. În realizarea acestui proiect contează enorm pregătirea, seriozitatea şi spiritul de echipă”.
La prezentarea pentru presă a secţiei de ştiinţele naturii, Pásztor Sándor, președintele Consiliului Județean Bihor, a ţinut să sublinieze că din punctul său de vedere, ca amator, realizarea acestor expoziţii permanente este excepţională. „Este important că am reuşit să ne ţinem de cuvânt şi să punem în valoare această clădire, punând în valoarea în acelaşi timp Oradea şi judeţul Bihor. Sper că acest loc va însemna mai mult decât un muzeu pentru Oradea şi Bihor, ci va fi un muzeu regional, atât prin dimensiune cât şi prin calitatea expoziţiilor”, a încheiat Pásztor Sándor.
Venczel Marton, şeful secţiei de ştiinţele naturii, spune că deschiderea expoziţiei permanente este un moment istoric. Schiţa de bază a expoziţiei, spune acesta, a fost creată cam acum 15 ani, dar s-au studiat multe fenomene, s-au rezolvat multe probleme până la finalizarea lucrărilor. Expoziţia permanentă se compune din două părţi.
Prima parte este cea a Tunelului timpului care prezintă reconstituiri de paleomediu prin planşe, dar şi fosile autentice care urmăresc etape ale evoluţiei vieţii. O parte din eşantioane aparţin muzeului, altele au fost procurate din diverse colţuri ale lumii (Europa, America de Nord, America de Sud, Africa, multe din Magadascar). Există pe jos şi benzi care marchează erele geologice, etapele principale. Partea a doua este expoziţia de bază, care are o componentă de paleontologie – geologie, şi o componentă de biologie.
Cei care au avut un rol important în realizarea secţiei de ştiinţele naturii sunt: Venczel Marton – şeful secţiei, Erika Posmoşanu – restaurator şi muzeograf, care s-a implicat în finalizarea expoziţiei, muzeograful Radu Huza şi Dorina Golban – conservartor. Cei patru au avut un rol şi în elaborarea proiectului tematic care, gândit din 2006, acum la finalizare este perfect ancorat în realitate prin tipul de prezentare. Din echipă au mai facut apoi parte noile colege Sas-Kovacs Hajnalka şi Adina Pop, la conceptul tematic având un rol important şi muzeograful Adrian Gagiu. Pe partea de softuri au contribuit Norbert Biro şi Vasile Boeriu, Ro&Co la partea de aparatură, Constructorul Sălard pe partea de lucrări, Teodora Bicescu la grafica digitală, Dezső Ákos – designer şi taxidermist din Ungaria, pe partea de conservare a animalelor, Szalai István din Ungaria pe sectorul de mobilier. Filmuleţul de prezentare ce rulează unde este expus mamutul a fost realizarea studenţilor masteranzi de la Universitatea Partium.
Expoziția permanentă a secției de științele naturii a fost prezentată marţi pentru presă, dar ea va fi deshisă pentru public în jurul datei de 1 octombrie.
Trimite articolul
XDomnul Jacan este simpatic.
-
Muc cel mic,
de Mircea Chichirilau (mare redactor sef de ziar virtual oradean)Mi se zice muc cel mic,
Am un ziar doar din nimic.
Insa banul iaca vine,
Nu miroase, ma-ntretine.Cu capu-n laturi eu stau,
Din partid plata o iau,
PeSeDe-ul il detest,
La comanda il hulesc.Pe-oradeni io ii invat,
La teatru sa mearga thatzi,
Sa vada piesele mele,
Sa aplaude la ele.Sa va fie votul vot,
Sa va saturati de tot,
Oradeanul, bihorenul,
Va incanta dihoreanul.