Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, împreună cu Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, prin Direcția Patrimoniu Cultural Universitar, vă invită să vedeţi expoziția internațională „Spații fluente. Hărți ale spațiului dunărean 1650-1800”, al cărei vernisaj va avea loc vineri, 14 ianuarie 2022, la ora 17.00, în cadrul secției Muzeului Orașului Oradea, din Piața Emanuil Gojdu, nr. 39-41 (Cetatea Oradea), corp A, etajul II.
[eadvert]
Proiectul expozițional a fost conceput de către Arhiva Landului Baden-Württemberg, Secția Arhiva Generală a Landului din Karlsruhe și Institutul de Istorie și Studii Regionale al Șvabilor Dunăreni din Tübingen, în colaborare cu Institutul de Cercetări Socio-Umane al Academiei Române din Sibiu, Institutul de Studii Sud-Est Europene și Arhivele Naționale ale României.
Expoziția își propune să urmărească evoluția cartografiei spațiului dunărean din intervalul cuprins între jumătatea veacului al XVII-lea și până la finalul celui următor, fiind structurată pe cinci secțiuni tematice. Baza ei o constituie colecția de hărți și planuri inițiată de marcgrafii Casei de Baden în scopuri militare, păstrată astăzi la Arhiva Generală a Landului din Karlsruhe și Biblioteca Landului Baden. Acestea sunt completate cu exponate din colecția Institutului de Istorie și Studii Regionale al Șvabilor Dunăreni din Tübingen și din două valoroase colecții private: colecția dr. Mathias Beer (Tübingen) și colecția dr. Ovidiu Șandor (Timișoara). Pentru a avea o adresabilitate maximă, textele exponatelor sunt bilingve (germană și engleză).
După vernisajul expoziţiei la Karlsruhe, în anul 2017, aceasta a început un lung tur european, în orașe ale spațiului dunărean din Austria și Ungaria. Apoi a fost expusă în mai multe oraşe din România precum: Bucureşti, Timişoara, Arad, Cluj-Napoca, Sibiu, Brăila, Iaşi, Reșița, Galaţi, Drobeta-Turnu Severin şi Chişinău. La Oradea, expoziţia va putea fi vizitată până în 10 aprilie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!