La un an de la vernisajul din Oradea, UAPR Filiala Oradea a deschis marți, 4 aprilie, la București, în Sala Constantin Brâncuși din Palatul Parlamentului, Expoziția Națională de Artă Contemporană „Salva Ucraina”. Expoziția exprimă sentimentul de solidaritate al plasticienilor orădeni și a celor din toată țara, față de dramele prin care trece poporul ucrainian.
[eadvert]
„S-a creat un liant invizibil împotriva unor dușmani vizibili și invizibil, o solidaritate mai mare decât în orice alt moment anterior din ultimele zeci de ani, la nivel planetar. S-a creat un val de empatie, de îngrijorare, un moment de comunitate umană reală, de grijă la scară locală, continentală, și în fine globală. Devenim atenți la faptul că formăm o vastă unitate biologică vie, o rețea din ce în ce mai conștientă că e fragilă și dependentă în buna ei funcționare de toate terminațiile cu care îmbracă Pământul”, scrie în caietul program criticul Magda Cârneci.
La vernisaj, Petru Lucaci, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din România a lăudat filiala orădeană atât pentru expoziţia „Salva Ucraina” cât şi pentru programul expoziţional extraordinar şi pentru expoziţiile de anvergură pe care le organizează.
Criticul literar Ioan Bogdan Lefter a vorbit despre lucrările expuse iar Vioara Bara, preşedintele UAPR Filiala Oradea şi curatorul expoziţiei, a amintit artiştii expozanţi invitaţi din ţară pe lângă cei orădeni, a mulţumit Primăriei Oradea pentru că a finanţat evenimentul de la Bucureşti şi un cuvând de mulţumire a adresat şi Adinei Renţea care a avut un aport important în organizarea expoziţiei.
S-a dovedit încă o dată că Oradea e ce mai puternică filială din ţară. Este o expoziţie nonconformistă, avangardistă, spaţiul fiind gândit scenografic foarte bine, mai ales că lucrările expuse sunt foarte diverse. În această expoziţie au participat cei mai importnaţi optzecişti atât din Oradea cât şi din ţară. În relaţie cu ei au fost şi tinerii artişti abia ieşiţi de pe băncile facultăţii, care s-au prezentat profesionist. Cu greu observi diferenţa între lucrările tinerilor artişti şi lucările celor de renume naţional şi internaţional. Impactul a fost foarte puternic. Este o expoziţie nonconformistă de mare ţinută”, ne-a declatat după vernisaj Vioara Bara.
La deschiderea expoziţiei a fost prezent şi senatorul Adrian Hatos. „Creatorii noștri reușesc într-o succesiune iscusită de tablouri, instalații și statui să ofere o narațiune metaforică vizuală a experienței umane a războiului, a suferinței, urii și a ideologiilor dezumanizante”, a punctat după eveniment senatorul.
Expoziţia „Salva Uraina” va putea fi vizitată în Sala Constantin Brâncuși din Palatul Parlamentului până în 30 aprilie.
Artiști expozanți sunt: Corina Andor, Szidonia Bandi, Vioara Bara, Petru Bara, Thomas Becket, Anca Boeriu, Maria Braun Klosowski, Alexandra Brezeanu, Dates Cămpeanu, Anca Ciubăncan, Mariana Constantinescu, Daniel Dăian, Gigi Dican, Darie Dup, Tiberiu Fekete, Dorothea Fleiss, Tudor Frâncu, Maria Furnea, Dorel Găină (G+G), Attila Gombos, Florina Iepure, Adi Judea, Iuhász Imre, Márta Jakobovits, Kerekes Gyöngyi, Ioana Klein, Petru Lucaci, Sergiu Mădălin Mărienuț, Laurențiu Midvichi, Dan Mircea, Andreea –Anamaria Meza, Murányi Mihály, Ieronim Moruț, Ioan Aurel Mureșan, Teréz Matza Murányi, Liviu Nedelcu , Roxana Netea, Nada Panait, Ovi Pascu, Radu Pământ, Romelo Pervolovici, Claudia Peter, Ioan Augustin Pop, Ovi D. Pop, Silviu Preda, Adela Lia Rusu, Vasilica Roman, Horea Sălăgean, Ovidiu Sălăgean, Marcel Slesinger, Alfred Schupler, Mihaela Tătulescu, Anamaria Tirlea, Radu Tîrnovean, Mădălina Elena Trofin, Cristina Tudorache, Dana Todor, Ioan Aron Țăroi, Teofil Stiop, László Ujvárossy, Teodora Vlaicu, Elena Nestian Waldorf , Robert Obert. Pisică Pătrată, Jojn dot S. Popescu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!