De Ziua oraşului Oradea s-a deschis la Casa Darvas-La Roche o expoziţie dedicată Reginei Maria, ce ilustrează fațete mai puțin cunoscute ale personalității sale.
Intitulată „Regina Maria. Vraja Memoriei” prezintă o o selecție de bijuterii vintage cu elemente celtice care se regăsesc şi în cele 24 de lucrări expuse, reprezentând acuarelele Reginei Maria. Colecţionara Iulia Gorneanu prezintă în premieră în această expoziţie 113 piese de colecţie, în vitrine. Colecţia de bijuterii vintage prezintă piese din anii ’30, ’40, ‘5, majoritatea din argint, decorate cu pietere semipreţioase, aşezate tematic după simbologie.
[eadvert]
„Cât de minunată e puterea amintirii!… Ca o baghetă magică reînvie imagini demult uitate. Imagini ce amintesc locuri, chipuri, cuvinte rostite, gânduri gândite… Vraja memoriei!” scria în jurnalul său Regina Maria a României.
Oradea Heritage – Fundaţia de Protejare a Monumentelor Istorice din Bihor a organizat acest eveniment inedit, care prezintă un aspect mai puțin cunoscut, faptul că Regina Maria este promotoarea unui stil specific Art Nouveau în România, alăturând, într-o manieră eclectică, personală, elemente celtice, bizantine şi româneşti. Cu acelaşi design a fost concepută, de altfel, şi coroana Reginei Maria.
În cadrul expoziţiei sunt prezentate, de asemenea, obiecte din atelierul de pictură al Reginei Maria de la Castelul Pelișor, puse la dispoziţie de Muzeul Naţional Peleş.„Avem un set extrem de important în expoziţie, patru piese venite de la Muzeul Naţional Peleş. Este vorba despre un serviciu de ceai şi despre un sfeşnic Acestea făceau parte din atelierul în care Regina Maria picta. Regina Maria a fost un artist extraordinar, un artist în avangardă, opictoriţă excepţională, o scriitoare foarte bună, un designer nemaipomenit. O parte din mobilierul de la Peleş, de la Cotroceni, a fost realizat după schiţele ei. Această femeie care ne-a dăruit România Mare, era colecţionar. A fost absolut impresionată de tot ce înseamnă manufactură românească, de tot ce înseaamnă moştenirea ţărănească a românilor, motiv pentru care a purtat regal veşmântul ţărănesc”, a precizat Iulia Gorneanu la vernisaj.
Angela Lupşea, directorul Oradea Heritage, a precizat că demersul expozițional aduce laolaltă şi o parte dintre cărţile Reginei Maria în ediţii princeps, una dintre ele fiind cu autograful acesteia. Mai sunt expuse tabachera reginei, un creion cu monogramă, un portret în peniţă de la logodnă, reclame la ciocolată. La intrare este şi o vitrină dedicată Regelui Ferdinand.
Expoziția de la Casa Darvas – La Roche poate fi vizitată până la mijlocul lunii noiembrie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!