Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, în parteneriat cu echipa „Proterra – Modelism & Arhitectura”, invită publicul, începând de vineri, 24 decembrie 2021, la o expoziție ce cuprinde machetele mai multor clădiri reprezentative pentru istoria și arhitectura orașului de pe malul Crișului Repede. Expoziția cu titlul „Oradea în machete” a fost vernisată joi, 23 decembrie 2021, și va putea fi vizitată în cadrul secției Muzeul Orașului Oradea din Cetatea Oradea, Piața Emanuil Gojdu, nr. 39-41, Corp B, etajul I.
Publicul vizitator va avea ocazia să admire, în miniatură, o serie de monumente emblematice ale oraşului precum: Primăria, Palatul de Justiție, Complexul Baroc, Teatrul de Stat, Bazarul sau Sinagoga Sion.
[eadvert]
În premieră
Membrii grupul „Proterra – Modelism & Arhitectura” sunt specializați în construcția dioramelor şi a machetelor feroviare. Machetele din expoziţie dau posibilitatea vizitatorilor de a observa și înțelege mai ușor monumentalitatea acestor clădiri, precum și valențele lor estetice, funcționale etc.
„Vernisăm o expoziţie cu totul interesantă şi, aşa cum spun oaspeţii noştri, o asemenea expoziţie este realizată pentru prima dată în România. Suntem un oraş norocos şi din această perspectivă. Vom vedea, înţeleg de la curatorii acestei expoziţii, reconstituiri de acest gen pentru aproape tot ce înseamnă centrul istoric al oraşului Oradea, şi sunt convins că în momentul în care domniile lor vor finaliza o bună parte din ceea ce şi-au propus, vom găsi şi un spaţiu mai generos pentru a le putea expune publicului pe o perioadă mai îndelungată şi cred că va fi de interes pentru vizitatorii orădeni. Este interesant să vezi clădirile de aproape, din mai multe unghiuri, noi fiind prea obişnuiţi cu cotidianul nostru”, a spus Gabriel Moisa, manager interimar al Muzeului Țării Crișurilor – Complex Muzeal, care a mulţumit celor de la „Proterra – Modelism & Arhitectură” că ne-au oferit această expoziţie pentru a o prezenta publicului.
„Suntem familia Isai, şi împreună cu echipa care se numeşte Proterra am reuşit să facem aceste minunate clădiri la scară mică. Vrem în special să îi mulţumim domnului director Gabriel Moisa cât şi domnului Ionuţ Ciorba pentru că ne-au oferit această posibilitate, să expunem aceste machete la care ţinem foarte mult şi la care lucrăm de foarte mult timp”, au spus curatorii la vernisaj.
Machetele din cadrul expoziției au fost realizate preponderent din lemn, carton, plastic, PVC etc. la scara de H0 – 1 : 87. Prima piesă realizată, dar care nu este expusă momentan pentru că nu s-a găsit un spaţiu suficient de mare pentru aceasta, a fost Gara Oradiei. De la ea a pornit toată această expoziţie, iar machetele au fost realizate pe măsură ce curatorii găseau proiectele faţadelor. „Le mulţumim tuturor celor care ne-au ajutat cu aceste proiecte. La altele am mers la faţa locului şi le-am măsurat şi calculat pentru a ieşi cât mai aproape de realitate. Sperăm să vă placă şi vizitatorii să le aprecieze, pentru că aprecierea lor este răsplata muncii noastre”, au spus aceştia la vernisaj.
Expoziţia „Oradea în machete” va rămâne la dispoziția publicului până la finalul lunii martie a anului 2022.
Trimite articolul
XDomnul manager interimar are facultatea de management? Sau este ca si frizerul adica hair stylist?
ați putea să le faceți cumva să se și îmbine și să fie orașul contiunuu, într-o sală mai mare? ce mișto ar fi. și facem și un godzilla, undeva.
Ma tentează să vizitez aceasta expoziție.. As vrea sa intreb – care e programul de vizitare și dacă există taxa de intrare.Multumesc.