După ce luni, 22 martie, s-a deschis expoziția de artă contemporană intitulată
[eadvert]
„Despre artă și război. armEGOrte”, a artistului sibian Ilie Mitrea, iată că la finalul săptămânii, vineri, 26 martie, s-a mai deschis o expoziţie la Muzeul Oraşului Oradea – Complex Cultural, în Cetate.
Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural în parteneriat cu Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, Muzeul de Istorie Sighișoara, Muzeul Județean Satu Mare, Muzeul Național Brukenthal, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Național al Unirii Alba iulia și Muzeul „Casa Mureșenilor”, Brașov prezintă publicului vizitator expoziția „Mari fotografi din Transilvania. Secolele XIX-XX”.
Prima oară expoziția a fost deschisă în octombrie 2019 la Baia Mare, fiind apoi itinerată la muzeele din Sighișoara, Cetatea Făgărașului, Turda, Cluj Napoca și Satu Mare. La deschiderea expoziţiei de la Oradea, dr. Marius Câmpeanu a prezentat volumul de studii științifice cu acelaşi titlu.
Amfitrion al evenimentului a fost directorul Muzeului Orașului Oradea-Complex Cultural, Angela Lupșea. Aceasta și-a exprimat bucuria de a vedea finalizat un proiect de amploare în care instituția muzeală orădeană a fost și ea cooptată, declarând că dorește continuarea și dezvoltarea de parteneriate cu celelalte muzee participante, precum și cu altele din țară și străinătate în vederea pregătirii unor evenimente culturale importante.
Din viaţa şi activitatea lui Mezey Lajos
Dr. Marius Câmpeanu, șef Secția Istorie la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, a fost coordonatorul proiectului expozițional și editorial. Acesta a precizat că „obiectivul principal al acestui eveniment este acela de a aduce la cunoștința publicului larg episoade din viața și activitatea celor mai importanți fotografi din Transilvania, reliefându-se rolul acestora în apariția și propagarea artei fotografice”.
În 2018 apărea primul volum al lucrării „Mari fotografi din Transilvania. Secolele XIX-XX”, în care erau prezentați: Samoilă Mârza, Veress Ferenc, Alexandru Roșu, Gábor Szabó și Zoltán Suba. Volumul „Mari fotografi din Transilvania. Secolele XIX-XX” (volumul II) cuprinde repere din activitatea a şapte fotografi, inclusiv a lui Mezey Lajos, primul fotograf din Oradea. Articolul din carte intitulat „Mezey Lajos și primul atelier fotografic din Oradea” este semnat de dr. Ioan Ciorba, directorul adjunct al Muzeului Orasului Oradea – Complex Cultural și de Ștefan Toth, președintele Asociației „Euro Foto Art” din Oradea.
Fotograful Mezey Lajos (1820-1880) a fost pictor şi fotograf maghiar, născut la 3 octombrie 1820, în Oradea. Artistul a creat în spiritul barocului, romantismului şi al stilului biedermeier. A fost pictor portretist şi pictor de altare bisericeşti în oraşul natal. A luat contact cu tehnica fotografică în 1845, la Budapesta. În 1852, a deschis în Oradea un atelier fotografic, care a funcționat până în 1874. Anul trecut s-au marcat, printr-o serie de evenimente, 200 de ani de la nașterea și 140 de ani de la moartea lui Mezey Lajos.
Mai aflăm din acest volum cine a fost prima femeie fotograf din Transilvania, cui aparțin primele fotografii cu oraşul Sighișoara, cine sunt frații clujeni deveniți „fotografi ai Curții”, care e povestea fotografului considerat promotorul arheologiei urbane din Transilvania, cine și când a inițiat prima școală de fotografie în Baia Mare, cine sunt „patriarhii fotografiei artistice ai Țării Oașului”. Studiile din carte sunt ordonate cronologic, în funcție de momentul deschiderii atelierului de către fiecare fotograf în orașul său de reședință.
În expoziţie sunt prezentate schiţe biografice şi fotografii cu şi despre fotografi transilvăneni: Theodor Glatz, Kamilla Ásbóth și Emil Fischer din Sibiu; Dunky Kálmán și Dunky Ferenc din Cluj-Napoca; Cserni Adalbert din Alba Iulia; Leopold Adler din Brașov; Mezey Lajos din Oradea; Ludwig Friedrich Schuller din Sighișoara; Huszthy Mátyás din Baia Mare; Iosif Schneider, Iuliu Pop și Ioniță G. Andron din Satu Mare.
Prezentă la eveniment, dr. Daniela Bălu, directorul adjunct al Muzeului Județean din Satu Mare, a subliniat importanța abordării din punct de vedere muzeografic a unei astfel de tematici, reliefând rolul primilor pionieri din acest domeniu. „Fotografii din marile orașe ale Transilvaniei de la cumpăna secolelor XIX-XX care au pus bazele acestui nou meșteșug vor fi urmați la scurt timp de alții, care au dus această profesie până la nivel de artă”, a menţionat Daniela Bălu.
Președintele Asociației „Euro Foto Art”, Ștefan Toth, a făcut la final un scurt bilanţ al evenimentelor pe care le-a desfășurat, în colaborare cu Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural, pe parcursul anului 2020, dedicate împlinirii a 200 de ani de la nașterea lui Mezey Lajos, primul fotograf din Oradea. Expoziţia poate fi vizitată în Muzeul Oraşului Oradea – Complex Cultural, corp B, etaj 2.
Citiți principiile noastre de moderare aici!