În cadrul Oradea Pride 2024, a fost vernisată în Cetate expoziţia inVIZIBIL, producție a Asociației ACCEPT. Expoziţia a fost curatoriată de Gabriel Gherman, facilitator comunitar şi activist pentru drepturile persoanelor trans.
Demersul fotografic a ajuns la cea de a patra ediţie, primele trei fiind promovate în cadrul Bucharest Pride Week 2021, Bucharest Pride Park 2022 şi 2023.
„Studiile arată că 3% din populaţia adultă a României aparţin comunităţii transgender. Cu toate acestea, datorită discriminării, homofobiei şi transfobiei existente în societate, aceste persoane nu se pot afirma în totalitate. Dorim ca generaţiile prezente să se simtă în siguranţă, să se exprime liber prin orice mediu doresc, inclusiv cel vizual. Vrem ca generaţiile viitoare să fie inspirate şi să tindă către o viaţă mai bună şi să aibă curajul să ceară mai mult de la societate”, se arată în prezentarea expoziţiei.
Expoziţia surprinde povestea şi fotografiile a zece persoane trans curajoase, care s-au oferit să dezvăluie prin imagini o etapă din trecutul lor, dar şi un portret care să surprindă procesul de devenire a persoanelor care sunt astăzi. Portretele sunt realizate de către Florian-Mihail Păun, care este la rândul lui personaj în expoziţie.
Victor Ciobotaru, absolvent de Teologie, activist pentru drepturile omului şi parte a echipei Asociaţiei Accept, a explicat la vernisaj că această expoziţie a apărut de la necesitatea de a aduce în spaţiul public persoane care sunt din comunitatea trans.
„Comunitatea trans este o parte din comunitatea LGBT care este încă în invizibilitate. Expoziţia aceasta a pornit şi de la nevoia de a da o voce persoanelor trans”, a precizat Victor Ciobotaru, amintind că există, din ianuarie 2021, o hotărâre CEDO (Curtea Europeană a Drepturilor Omului), „X şi Y”, care condamnă statul român pentru faptul că a condiţionat recunoaşterea identităţii unei persoane trans de o operaţie medicală. CEDO spune în acea hotărâre că statul român nu poate să condiţioneze recunoaşterea identităţii persoanelor trans şi schimbarea documentelor de vreo procedură medicală.
„În acest moment procedura este neclară. Orice persoană trans este lăsată la voia sorţii şi la voinţa judecătorului la care merge să depună dosarul de schimbare a actelor. Statul român are obligaţia pozitivă de a adopta o legislaţie coerentă, previzibilă, şi care să permită schimbarea documentelor persoanelor trans într-un mod demn. Asociaţia ACCEPT lucreată la o propunere legislativă, care a fost făcută în consultare cu comunitatea trans şi care a fost înaintată autorităţilor abilitate şi ar trebui să fie pusă în dezbatere în perioada următoare pentru a înainta pe zona aceasta de recunoaştere a drepturilor persoanelor trans”, a punctat activistul.
Această ediţie a expoziţiei inVIZIBIL se doreşte a fi o celebrare a identităţilor trans şi a procesului de acceptare de sine. Expoziţia inVIZIBIL #4 poate fi vizitată până duminică, 11 august, ora 19:00 în Cetate, corpul E, etaj 1.
Oradea Pride 2024 este un eveniment organizat de Asociația Ark Oradea și susținut de Asociația ACCEPT, Asociația RiseOUT Iași, Ambasada Republicii Franceze în România prin Institutul Francez, Euroregional Center for Public Initiatives și Philosophy Babes. Asociația Ark Oradea.
Oradea Pride, la fel ca alte festivaluri Pride din țară, susține mesajul „We are ready!” din cadrul campaniei „Protejați toate familiile din România!” inițiată de Asociația Accept, mesaj prin care se semnalează decidenților politici că România este pregătită pentru recunoașterea juridică și protecția de facto a familiilor formate din persoane de același sex.
Trimite articolul
Xde ce promovati si vreti sa ne impuneti anormalitatea voastra?
Asa ar pute face festivaluri si marsuri toti bolnavii de cancer, cei cu parkinson, cei cu sindromul down, sasmdprte.
-
numai pentru tine nu este alt marș decât marș de aici 🙁
O alta ramura bolnava acești transgenderi niște bolnavi periculoși care trebuie eliminări care nu au dreptul sa apară în public