Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal împreună cu Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan” Alba Iulia și în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea a deschis joi, 20 octombrie, în cadrul Secției Muzeul Orașului Oradea din Cetatea Oradea, expoziţia dedicată împlinirii unui secol de la sfințirea Catedralei Încoronării din Alba Iulia în 8 octombrie 1922, și de la încoronarea regelui Ferdinand și a reginei Maria ca suverani ai României Mari pe15 octombrie 1922.
Expoziţia aduce în fața publicului imagini, cărți poștale ilustrate și fotografii din colecția muzeului albaiulian, structurate pornind de la construirea catedralei, la momentul festiv al încoronării. Inițiatorii și promotorii acestui eveniment, Ionela Simona Mircea – muzeograf la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia și Sorin Schiau, director adjunct al Colegiului Național „Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia, au fost prezenţi la vernisaj, alături de managerul Muzeului Ţării Crişurilor, Gabriel Moisa şi de PS Sofronie Drincec, episcopul ortodox al Oradiei.
După ce Gabriel Moisa a văzut expoziţia în luna septembrie chiar în Catedrala Încoronării de la Albă Iulia, şi-a dorit să o aducă şi la Oradea. „Vernisăm o expoziţie despre un eveniment cu o încărcătură simbolică teribilă pentru România secolului XX. Am insistat să fie adusă această expoziţie şi la Oradea, această poveste în imagini a încoronării”.
Ionela Simona Mircea, curator al expoziţiei, a ţinut o frumoasă lecţie de istorie în deschiderea expoziţiei povestind nu doar organizarea şi momentul încoronării, dar şi transformarea majoră suferită de oraşul Alba Iulia pentru a fi la înălţimea momentului. „Este o expoziţie la care am lucrat cu sufletul şi în colaborare cu colegul Sorin Schiau, obiectivul meu principal fiind acela de a oferi elevilor posibilitatea de a intra în contact cu ceea ce a însemnat spaţiul românesc transilvănean, cu precădere Alba Iulia, care este capitala sufletului naţional românesc, locul proclamării primei Uniri, un loc al speranţei, al credinţei”, a spus curatorul.
De la prima imagine reprezentând distrugerea zidurilor fortificaţiei bastionare în 1921, surprinsă de celebrul fotograf Samuil Mîrza, şi mai apoi vizita monarhilor la şantierul în lucru al catedralei, la peronul gării unde lumea aştepta sosirea Suveranilor, şi până la oficialităţile sosite la ceremonial, momentul încoronării şi parada militară, imaginile amintesc de atmosfera de sărbătoare care a cuprins oraşul.
[eadvert]
PS Sofronie Drincec a precizat la vernisaj că sâmbătă, chiar la împlinirea centenarului, a fost la Alba Iulia. „La fel ca în urmă cu 100 de ani predecesorul meu ilustrul episcop Roman Ciorogariu, am slujit şi eu cu ajutorul lui Dumnezeu şi cu binecuvânarea Părintelul Patriarh, împreună cu toţi ierarhii din sinodul mitropolitan al Mitropoliei Ardealului, sfânta liturghie în Catedrala Încoronării. Apoi am asistat cu toţii, împreună cu Mitropolitul Clujului la slujba de Tedeum oficiată de Părintele Patriarh Daniel, succesorul Mitropolitului Primat Miron Cristea, care şi el în urmă cu 100 de ani a săvârşit slujba de Tedeum – o slujbă specială de mulţumire adusă lui Dumnezeu”, a spus PS Sofronie Drincec care a subliniat faptul că încoronarea de la Alba Iulia a reprezentat nu doar un moment simbolic de maximă importanţă, ci practic a însemnat încununarea, consfinţirea actului de la 1 Decembrie 1918. Expoziția va putea fi vizitată până în 20 noiembrie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!