Cu ocazia Zilei Regalității, a fost vernisată expoziția „Ferdinand şi Maria. Un destin comun: România Mare” în curtea instituției muzeale din Str. Armatei Române nr.1/A. Evenimentul a fost organizat de Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea și Muzeul Național Cotroceni, sub patronajul Ministerului Culturii.
Pe panourile expuse sunt prezentate cele mai importante figuri din arborii genealogici ai regelui Ferdinand și ai reginei Maria, atât prin citate care cuprind o caracterizare a lor, cât și prin date care scot la iveală diverse aspecte ale vieții acestora.
[eadvert]
„De-a lungul anilor furtunoşi şi cu atât de multe greutăţi prin care am trecut, am devenit prieteni statornici şi devotaţi, două caractere atât de diferite care au reuşit să creeze armonie din ceea ce ar fi putut fi altceva, şi cred că aceasta s-a datorat faptului că amândoi avem un puternic simţ al datoriei, deşi diferit exprimat, şi amândoi avem un singur ideal: ţara”, spunea Regina Maria a României.
La vernisaj au fost prezenţi Gabriel Moisa, managerul Muzeului Ţării Crişurilor – Complex Muzeal, prefectul Dumitru Ţiplea şi locotenent-colonel Prunduş Petru Marius, comandantul Centrului Militar Judeţean Bihor.
„Expoziţia este canalizată în primul rând spre ceea ce a însemnat regele Ferdinand şi regina Maria în istoria românilor, un subiect multă vreme ocultat, pentru că regalitatea era unul dintre subiectele negre ale istoriografiei româneşti şi ale politicii româneşti în perioada regimului comunist. Din fericire, după 1989 ne putem bucura de reevaluarea istoriei, de apropierea de istoria adevărată, aşa cum a fost ea de-a lungul unui secol şi jumătate, atunci când discutăm despre Casa Regală, despre Ferdinand şi Maria ceva mai târziu”, a spus Gabriel Moisa.
Scopul acestei expoziţii este să prezinte privitorilor cine au fost şi de unde vin regele Ferdinand şi regina Maria. Într-o parte este expusă genealogia reginei Maria, în cealaltă parte genealogia regelui Ferdinand.
„Privind expoziţia o să vă daţi seama că România la mijlocul secolului al XIX-lea făcea parte dintr-o comunitate europeană, înainte de a vorbi despre Uniunea Europeană, sau alte structuri de acest gen. Casa Regală a României, atât prin Carol I cât şi prin regina Elisabeta era conexată în a doua jumătate a secolului XIX la tot ce însemnau casele regale din Europa. Erau rude cu aproape toate casele regale europene. Aşadar, dacă mai avem îndoieli astăzi dacă suntem sau nu europeni, eram, iată, inclusiv prin Casa Regală. Dacă vorbim în mod special de Ferdinand şi Maria, chiar dacă Ferdinand poate nu a fost cel mai puternic rege din seria regilor României la nivel simbolic – mă gândesc în primul rând la Carol I, cel care a generat modenizarea României, care a compatibilizat din foarte multe puncte de vedere Principatele Române, respectiv România cu Europa – Ferdinand a continuat ceea ce a început Carol I, şi România în perioada interbelică, sub Ferdinand şi apoi sub Carol al II-lea, a devenit o ţară europeană în adevăratul sens al cuvântului. Ferdinand şi Maria au rămas la nivel simbolic cea mai puternică familie regală în România. Lui Ferdinand nu întâmplător i se spune Întregitorul. El este cel care a catalizat în jurul lui momentul 1918.”, a precizat Gabriel Moisa.
Expoziția „Ferdinand şi Maria. Un destin comun: România Mare” va putea fi vizitată până în 11 iunie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!