Evenimentul a adus împreună iubitori de artă, colecționari, elevi și prieteni ai celor două artiste, Dalia Bialcovski și Cristina Costolaș, într-un spațiu încărcat de emoție, culoare și introspecție.
„Sunt foarte bucuros că în Oradea putem avea o expoziție de asemenea calibru. De când am văzut lucrările celor două expozante am fost foarte încântat de ele și am știut că putem să le alăturăm într-o expoziție pentru orădeni”, a spus în deschiderea evenimentului Mircea Stroe, preşedintele Asociaţiei Artiştilor Naivi din România.
Acesta a mărturisit că încearcă întotdeauna să organizeze evenimente culturale dedicate orașului Oradea, convins fiind că acesta are nevoie de astfel de inițiative. În opinia sa, este esențial să existe cât mai multe demersuri legate de cultură, artă și educație, întrucât Oradea a fost cunoscută de-a lungul timpului ca un veritabil oraș cultural. El consideră că depinde de fiecare dintre noi să contribuim la acest efort comun, subliniind importanța implicării prezente în conturarea a ceea ce, în viitor, va fi recunoscut drept patrimoniu. A făcut o paralelă cu trecutul, amintind că, și în urmă cu mulți ani, au existat oameni care s-au dedicat valorificării acelor elemente ce astăzi sunt considerate parte a moștenirii culturale.
Cristina Liana Pușcaș, muzeograf la Muzeul Țării Crișurilor, a explicat că expoziția avusese inițial o altă denumire și un alt format, însă, în mod neașteptat, aceasta a ajuns să poarte numele „Duet” și să se raporteze la arta feminității contemporane.
Ea a precizat că, documentându-se în legătură cu tema expoziției, a descoperit că, în simbolistica astrologică și numerologică, numărul doi este asociat cu feminitatea absolută și cu forța interioară. În acest context, a subliniat că cele două artiste participante se completează reciproc, reprezentând un echilibru din toate punctele de vedere, dar totodată și o dualitate semnificativă în ceea ce au încercat să transmită prin lucrările lor.
Dalia Bialcovski
Dalia Bialcovski, una dintre cele mai importante artiste contemporane din România, s-a născut în 1963 la Bucureşti și a absolvit, în 1986, Academia de Artă „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti. Este membru al UAP, al „Association Internationale des Arts Plastiques”- UNESCO, Paris şi al AFCAPR.
Din 1986 a avut circa 25 de expoziţii personale şi a participat la peste 700 de expoziţii de grup – naţionale şi internaţionale în ţară şi străinătate. Lucrările sale se află în muzee şi colecţii particulare sau de stat din România, Elveţia, Italia, Franţa, Spania, Austria, Algeria, Brazilia, Marea Britanie, Israel, Germania, Rusia şi S.U.A.
„Doamna Bialcovski a absolvit Academia de Artă «Nicolae Grigorescu» din București, dar a cochetat inițial cu scenografia, dar în acel an nu s-a dat admitere la această specializare. Dragostea pentru celelalte arte, dans, muzică, se reflectă în toate aceste tablouri. Din cele 25 de tablouri pe care dumneavoastră le aveți astăzi la Oradea, cinci dintre ele amintesc scene de dans, «Pași de dans», «Școala de balet», «Tangoul», și dumneaei, într-un fel, retrăiește toate aceste pasiuni și le transpune în arta pe care o realizează”, a explicat Cristina Liana Pușcaș.
Dalia Bialcovski a mărturisit că expoziția pe care o prezintă reprezintă, pentru ea, un act profund sentimental, fiind legată de amintiri frumoase din trecut. Ea a povestit că a ajuns pentru prima dată în Oradea în cadrul unei excursii cu autocarul, pe vremea tinereții sale. Atunci a descoperit lucruri care nu existau în capitală și care i s-au părut fascinante: turnul cu ceas care interpreta Marșul lui Iancu, primele discuții despre spațiile pietonale, pe care Oradea deja le avea, Biserica cu Lună, pe care a considerat-o cu totul deosebită și impresionantă, dar și clădirile splendide ale orașului. Deși acestea nu arătau la fel de spectaculos ca în prezent, i se părea că Oradea este un oraș cu totul special, având o drăgălășenie aparte față de stilurile art nouveau și secession. A mai adăugat că a fost impresionată și de oamenii pe care i-a întâlnit, amintindu-și în mod special de doamnele elegante, care, în viziunea sa, semănau cu clădirile din oraș.
„Mă bucur că acestă expoziție este într-un spațiu neconvențional. Atunci când expui într-un muzeu îți gândești expoziția, o gândești pentru spațiul respectiv, pe o anumită tematică. Mi-am dorit ca această expoziție să fie una de lumini, cu amintiri, să fie amintiri plăcute, din momente fericite. Este felul în care eu pot să vă dăruiesc, dacă ajunge la dumneavoastră, această bucurie pe care dumneavoastră, orașul, oamenii și întâmplările frumoase mi le-au oferit”, a declarat artista.
Cristina Costolaş
Cristina Costolaş este unul dintre puţinii profesori din Bihor care au luat nota 10 la titularizare. Membru UAP, artista predă la catedră de peste 10 ani. Motto-ul ei, atât ca profesoară cât şi ca artistă, este: dedicare şi pasiune. Prin pensulaţia puternică, agilă, cu o ordine aplicată „ştiinţific”, artista construieşte compoziţii dinamice, urbane, pline de mişcare chiar dacă înfăţişează clădiri, de exemplu, dar acestea par dotate cu o viaţă proprie, sunt marcate de o explozie de culoare şi lumină din care se detaşează tuşele aproape foviste.
„Eu vreau să vă adresez doar câteva cuvinte de mulțumire, atât domnului Mircea Stroe pentru oportunitatea de a expune în această după masă, cât și invitaților care și-au făcut timp și au venit aici, alături de mine, să se bucure de eveniment și de reușita mea. Vă mulțumesc din suflet”, a spus Cristina Costolaş.
Muzeograful a remarcat că tablourile realizate de Dalia Bialcovski reflectă o lumină aparte și emană o culoare distinctivă, încărcată de feminitate. În contrast, a vorbit despre lucrările Cristinei Costolaș, pe care le-a descris ca oglindind perfecțiunea, dar și un echilibru bine conturat.
A subliniat că peisajele citadine realizate de aceasta par să fie o proiecție fidelă a propriei sale personalități, întrucât artista urmărește, în opinia sa, atingerea perfecțiunii și a echilibrului în tot ceea ce face. Comparativ cu stilul plin de lumină al Daliei Bialcovski, a evidențiat că, deși culorile folosite de aceasta sunt mai estompate, dominate de tonuri de gri și nuanțe mai puțin vii, acestea sunt totuși luminate de accentele aurii, care aduc o notă de speranță. A concluzionat că cele aproximativ 35 de lucrări expuse se completează armonios și sunt în mod evident compatibile unele cu altele.
Expoziția a fost coordonată de prof. dr. Andreea Meza.
Citiți principiile noastre de moderare aici!