La Roma a avut loc luni, 2 decembrie, vernisajul expoziţiei „De la Est la Vest” („Dall Est all Ovest”), organizată de Accademia di Romania in Roma, în colaborare cu Uniunea Artiştilor Plastici din România, filiala Oradea.
În Galeria de Artă aparţinând Accademia di Romania expun 41 de artişti plastici, membri au UAPR Filiala Oradea, cu un portofoliu cu lucrări de pictură, grafică, textile, scuptură, ceramică și instalații. Artiști în expoziție sunt: Alexandru Ciobotariu, Agela Szabo, Corina Baciu, Dan Mircea, Dates Câmpeanu, Dorin Damaschin, Cosmin Durgheu, Costea Constantin, Darius Martin, Diana Bohnsteindt Gavrilaş, Denisa Romocea, Diana Suigan, Dorel Gaină, Erszebet Dobos, Gheongy Kerekes Ujvarossy, Horea Selegean, Florina Iepure, Ieronim Moruţ, Juhas Imre, Ioan Augustin Pop, Ioan Aurel Mureșan, Katalin Marton, Laszlo Ujvarossy, Marta Jakobovits, Marius Vesa, Mihaela Tătulescu, Miklos Onucsan Noemi Szep Janko, Nina Danci, Ovi Pascu, Remus Ilisie, Raluca Avramuţ Ferchi, Radu Târnovean, Rudolf Bone, Rodica Indig, Sandor Bartha, Tibi Fekete, Terez Matza, Teofil Ştiop, Teodora Bicescu, Tudor Frâncu, Vioara Bara, Zoltan Imre.
Sensibilitate şi vizionarism
La vernisaj au fost vorbit despre expoziţie directorul Accademia di Romania, Rudolf Dinu, curatorul expoziţiei Magda Cârneci şi Vioara Bara, preşedinta Uniunii Artiştilor Plastici din România, filiala Oradea.
„Îmi face o mare bucurie să vi-i prezint pe artiştii orădeni, care vin la această întâlnire cu marea metropolă a Romei cu întregul lor bagaj de sensibilitate şi vizionarism, aşa cum se etalează el pe pereţii expoziţiei. În lucrările pe care le vedeţi veţi putea găsi formule individuale ale tuturor curentelor din estul contemporan, de la realismul fotografic, la abstracţie, de la conceptualism la neoexpresionism, de la fotografie şi video la instalaţie, toate acestea sunt oferite cu toată inima şi toată generozitatea metropolei romane”, a punctat Magda Cârneci le vernisaj.
Dintre cei 41 de artişit expozanţi, pe lângă Vioara Bara au mai fost prezenţi: Dates Câmpeanu, Darius Martin, Ieronim Moruţ, Juhas Imre, Ioan Augustin Pop, Terez Matza, Teofil Ştiop şi Tudor Frâncu.
„Vreau să mulţumesc Academiei Române reprezentate prin domnul Rudolf Dinu pentru găzduirea acestei expoziţii, prietenei mele, Magda Cârneci, cu care colaborăm de o viaţă-ntreagă, care şi-a făcut timp pentru noi să curatorieze, să facă tectul şi selecţia acestei expoziţii, unui prieten Enrico Binaco, care a încercat să ne ajute la fel de mult în organizarea acestei expoziţii, Primăriei Oradea care ne-a suportat financiar această expoziţie, şi nu în ultimul rând artiştilor pentru efortul frumos pe care l-au făcut. Noi am dedicat această expoziţie Zilei Naţionale am să spun La Mulţi Ani România, La Mulţi Ani pentru toţi care gândesc româneşte”, a spus Vioara Bara la vernisaj.
Expoziţia surprinde „perioada de tranziţie” de la o etapă istorică la alta, încercâd întrebări şi răspunsuri legate de identitate, loc, tradiții, schimbare, transfer și transgresiune.
„Celule sensibile”
Curatorul expoziţiei, Magda Cârneci, despre artişti: „În integrarea europeană – uneori mai rapidă și mai armonioasă, alteori mai lentă și mai contrariantă – ce misiune, ce rol mai pot juca artiștii vizuali, alături de toți ceilalți artiști ? În configurarea unui spațiu mental cât de cât unitar, dincolo de limbi, tradiții și situații istorice diferite, în elaborarea unei politici comune a imaginarului (acest drept inalienabil al fiecăruia dintre noi), artiștii aduc acele ingrediente de sensibilitate acută și de libertate interioară care să ne încurajeze să ne depășim limitările vechi, conformismul de obște, blocajele inerțiale.
Artiștii sunt cei care instilează percepții intense și energii emoționale noi, necunoscute, în structurile noastre psihice și intelectuale, care au mereu tendința de a se pierde în mecanicitate și în nivelare globală.
Artiştii sunt în continuare un fel de „celule sensibile”, emoţionale, fantaste, ale marelui Corp biologic şi social al umanităţii pe cale de unificare. Imprăştiaţi în toate naţiunile, ei alcătuiesc în mod nevăzut un fel de „reţea senzitivă” peste planetă, cu care aceasta simte, tatonează, visează un viitor posibil al omului, o evoluţie posibilă a psihismului universal (care nu e limitat, de altfel, la regnul uman).
Artiştii formează un fel de „organ vizionar” al existenţei terestre, prin care Viaţa – pelicula organică şi inteligentă ce îmbracă Pământul – încearcă variante de supravieţuire şi evoluţie.
Iar artiștii din România vin, în cadrul acestui vast efort de reconfigurare umană continuă, cu propria lor istorie și sensibilitate, deschisă curajos deopotrivă spre specific și spre universal. Ei vin cu o neobosită sete de modernitate, înrădăcinată constant într-o tradiție arhaică și medievală încă vie, încă productivă la nivelul artefactelor, din care ei își extrag un imaginar extrem de bogat, deschis discret spre panteism și spiritualitate.
Ei vin cu o sensibilitate încă racordată la natură și cosmic, cu care filtrează intuitiv toate tendințele estetice ale pieței de artă, cărora le adaugă vectorul de auto-transcendere. Ei vin cu o istorie politică recentă încă dureroasă, dar pe care o transformă în materie primă pentru depășire și transfigurare.
Ei vin cu un legat cultural vechi de sute de ani, pe care îl oferă, trecut prin propria lor personalitate, actualității ardente și dificile de azi.
În marea lor diversitate de tehnici și stiluri acordate la „mainstreamul” vizual contemporan, artiștii vizuali din Oradea (un frumos și energic oraș al României de azi) oferă magnificei metropole Roma ofranda lor de imaginar și sensibilitate.” Expoziţia va rămâne deschisă până în 31 decembrie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!