Ediția a II-a a expoziţiei „Armonii sacre” va fi vernisată marţi, 6 decembrie, de la ora 16:00, în secţia Muzeul oraşului Oradea din cadrul Muzeului Ţării Crişurilor – Complex Muzeal.
Expoziţia aparţine studenţilor de la Pictură din cadrul Facultăţii de Arte Oradea – Departamentul de Arte Vizuale a Universității Oradea. Studenţii au fost coordonaţi de lector univ. dr. Titiana Alina Marcu şi conf. univ. dr. Paul Blânda. Expun studenţii: Roberta Bucurean, Alexandra Catana, Ioana Corb, Cornel Duşmanu, Timea Kiss, Andrea Kovacs, Ştefan Popovici, Sara Rusu, Eszter Mihuţ, Daniela Martinov, Cristian Galus, Rodica Graur, Ştefan Silaghi, Mălina Pătroc.
Lucrările expuse de studenţi amintesc de frumusețea artei creștine a picturii icoanelor pe lemn. Individualitatea fiecărui student se remarcă prin cercetarea iconografică asimilată cu tehnicile și instrumentele picturii vechi medievale. Interpretată ca reprezentare a transcendentului, icoana pictată se inscrie în tradiția școlii bizantine și descoperă învățătura dogmatică, morală și liturgică a bisericii. Icoana este înțeleasă de studenți cu atitudinea de apropiere față de lucrarea sacră în limbajul complex, ca imagine și cuvânt care se revelează. Etapele realizării icoanei corespund parcurgerii unei arhitecturi scalare, ca trepte ale luminii necreate și momente revelatorii, teofanice. Fiecare etapă tehnică redă creșterea progresivă a luminii, de la întunericul necunoaşterii, reprezentat de stratul suport al lemnului și grundului, spre dezvăluirea treptată a luminii cunoaşterii transfigurată în chip”, se arată în prezentarea evenimentului.
În deschiderea expoziţiei va avea loc un concert de colinde susţinut de grupul vocal ,,Crisia” al Facultăţii de Arte Oradea – Departamentului Muzică, coordonat de lect. univ. dr. Florin Mariș Hinsu.
[eadvert]
Citiți principiile noastre de moderare aici!