Artistul plastic Aurel Roşu a vernisat expoziţia sa, intitulată „Colosseum”, înconjurat de prieteni şi foşti colegi de la Muzeul Ţării Crişurilor. Pe simeze sunt expuse 39 de picturi şi 16 obiecte tridimensionale decorative din lemn şi metal, realizate în ultimii doi-trei ani.
[eadvert]
Expoziţia, care poate fi vizitată în sala de expoziții temporare de la etajul III, marchează şi cei 75 de ani de viaţă ai artistului. Temele sale preferate sunt: circul vieţii, motivele religioase, luptele, viaţa de noapte, cabareturile, ferestrele, timpul, singurătate….
La vernisajul expoziţiei au fost prezenţi alături de artist Gabriel Moisa, managerul Muzeului Ţării Crişurilor – Complex Muzeal, Cornel Abrudan, şeful Secţiei de Artă şi muzeograful Darius Martin, curatorul expoziţiei.
„Noi, când am venit în muzeu acum multă vreme, domnul Roşu era tânăr. L-am găsit aici, la secţia de Artă, şi a fost unul dintre cei care ne-a oferit multe şi ne-a învăţat multe”, a spus Gabriel Moisa.
Cornel Abrudan îşi aminteşte de Aurel Roşu ca de un personaj constant vesel, care nu avea niciodată tendinţa de a dramatiza. Artistul început cu imagini tip reportaj, care încet au fost transformate, prin lărgirea orizontului său cultural, pentru a ajunge în etape la forme ce se cereau tridimensionale, aşa apărând lucrările sale de artă decorativă, şi la imaginile de tip efigie. În timp, au apărut în arta lui Aurel Roşu şi ciclurile de lucrări care porneau de la aceeaşi temă, încercând să cerceteze şi să dezvolte variante de exprimare în limbaj vizual.
„Aurel Roşu este într-un confort existenţial. La casa de la munte, pictează cum vrea, când vrea, fără să fie obligat să se gândească la ziua de mâine şi preţul materialelor, pentru că nu mai este cazul. Cu atât mai mult, elementele pe care ni le prezintă pe simeze sunt dăruite cu drag dumneavoastră”, a încheiat Cornel Abrudan.
Curator al expoziţiei este muzeograful Darius Martin, fost elev al artistului. Acesta a făcut un scurt parcurs al carierei lui Aurel Roşu, care a activat ca profesor, artist plastic, membru şi apoi preşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici din Oradea timp de opt ani, precum şi ca muzeograf la Secţia de Artă, ulterior şef de Secţie.
„Artistul Aurel Roşu are o carieră artistică vastă, întinsă pe câteva decenii. A participat la zeci de expoziţii de grup şi salonane naţionale şi internaţionale şi tot atâtea expoziţii personale. De asemenea, a fost nominalizat şi a obţinut mai multe premii în ţară şi străinătate. E imposibil să vorbeşti despre arta lui Aurel Roşu fără a vorbi despre omul din spatele acesteia. Personalitatea lui Aurel Roşu, jovială, cu accente ludice, dar în acelaşi timp prietenoasă şi discretă, nu poate şi nu trebuie să fie exclusă din acest dialog public şi nu poate fi separată de opera sa.
Pentru că una din temele repetate în lucrări este chiar dialogul. Între stări sufleteşti, între trecut, prezent şi viitor, între afară şi înăuntru, între sacru şi profan, şi de ce nu, dialogul plastic între diversele elemente ale operelor expuse. Opera lui Aurel Roşu reprezintă sinteza unei tranziţii de la un sistem politic la altul, de la o lume la alta, şi peste toate acestea de la un mileniu la altul, păstrându-şi totuşi intact spiritul autenticităţii şi o continuitate identitară tot mai rară întâlnită în ziua de azi”, a subliniat Darius Martin.
Expoziţia beneficiază şi de un album realizat de editura Muzeului Ţării Crişurilor într-o prezentare grafică excepţională. Lucările din expoziţia „Colosseum” vor putea fi admirate până în 16 octombrie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!