Proiectilele, grenadele, cartușele și alte obiecte utilizate în războaie ar trebui folosite doar în scopuri domestice În aceste zile, când războiul este în plină desfășurare în țara vecină, Ucraina, o expoziție inedită cu obiecte din primul și al doilea război mondial poate fi văzută la Era Park Oradea. O expoziție care ne aduce aminte de ororile petrecute în secolul trecut, cu care nu credeam că ne vom mai întâlni vreodată.
[eadvert]
Expoziția „Arta Tranșeelor (Trench Art) în România”, organizată de Asociația Muzeul Jucăriilor, poate fi vizitată, gratuit, în perioada 25 februarie – 20 martie 2022.
Trench Art
„Arta din tranșee este de regulă definită ca orice obiect de decorațiune, realizat de către soldați, personal auxiliar al armatei, prizonieri de război sau civili, și a cărui realizare este direct legată de un conflict armat sau de urmările acestuia. Apărută în perioada războaielor duse de Napolen I, această practică a prosperat în timpul primului război mondial. Termenul de Trench art sau Arta din Tranșee este, de asemenea, utilizat pentru a descrie suvenirurile realizate manual sau manufacturate în atelierele militare în perioada interbelică, în timpul celui de-al doilea război mondial și după aceea, fenomenul continuând și în conflictele militare actuale”, au explicat organizatorii. Obiectele din expoziție aparțin inginerului Cristian Dumitru.
În expoziția de la Era Park se regăsesc obiecte militare vechi, unele folosite azi în scop civil: binocluri, felinare, busole, lanterne, calculatoare aviație, lăzi de muniție și altele. „Acestea erau apreciate pentru robustețea lor, toate fiind funcționale și astăzi, după 70-100 de ani”, au precizat reprezentanții Asociației.
Expoziția de la Era Park cuprinde o selecție de peste 350 de piese, multe dintre ele fiind realizate în perioada Primului Război Mondial.
Organizatorii îi sfătuiesc pe vizitatori să nu rateze vaza ornamentată realizată din tub de proiectil de tun oferită soției mareșalului Constantin Prezan de generalul Philippe Henri Joseph ďAnselme, comandantul armatei franceze din Orient. De remarcat este, între altele, și o scrumieră de lut inscripționată cu Regimentul 18 Infanterie Gorj din care a făcut parte și Ecaterina Teodoroiu, dar și o scrumieră realizată din țeavă de tun. Alte obiecte care atrag atenția în expoziție sunt diferite scrumiere realizate din cartușe, grenade, proiectile, bidoane și gamele aparținând soldaților germani, busole, mască de gaze, cască aparținând tanchiștilor din URSS, cască aparținând soldaților americani, lanterne și lămpașuri din primul și al doilea război mondial, etc.
Este de dorit să ne întâlnim cu astfel de obiecte doar în cadrul unor expoziții.
„Arta Tranșeelor (Trench Art) în România” poate fi vizitată sub cupola Era Park Oradea, intrarea fiind liberă pentru toată lumea, cu respectarea regulilor anti-Covid.
Citiți principiile noastre de moderare aici!