A devenit o tradiţie ca în primul weekend din februarie, Asociaţia crescătorilor de păsări şi animale mici „Nufărul” Oradea să organizeze prima expoziţie din an. Astfel, sâmbătă şi duminică, 6 şi 7 februarie, la Şcoala generală din Sânmartin, a fost organizată expoziţia asociaţiei.
„Scopul acestei expoziţii este de a vedea ce am realizat bun în anul care a trecut şi care sunt exemplarele deosebite. Expoziţia pe care o organizăm acum este una deosebită atât prin numărul de participanţi cât şi prin numărul de exponate. Mulţumim primarului Lucian Popuş şi directoarei Pantea pentru sprijinul acordat în organizarea expoziţiei”, a declarat Cornel Fildan, preşedintele asociaţiei.
Expoziţie
Unul dintre punctele de atracţie ale manifestării a fost lansarea de porumbei, care a avut loc sâmbătă la ora 10:00. Copiii au fost printre cei mai curioşi vizitatori. Majoritatea nu-şi puteau dezlipi privirile de pe porumbeii şi iepurii prezenţi. Unii nu s-au lăsat până nu i-au luat în braţe.
În cadrul expoziţiei au fost peste 50 de expozanţi, inclusiv din Ungaria. Aceştia au prezentat peste 500 de exemplare de porumbei, găini, raţe şi iepuri. Cele mai deosebite exemplare au primit diplome şi medalii în urma unui arbitraj realizat de arbitri internaţionali.
Majoritatea celor prezenţi fac ceea ce fac din pasiune. Creşterea păsărilor şi animalelor mici este pentru ei un hobby.
Liviu Mihele, crescător de porumbei, este unul dintre vechii membri ai asociaţiei. Şi la această expoziţie s-a prezentat cu exemplare deosebite. „Uriaşul de Salonta este o rasă omologată şi creată în zona Salonta. Rasa a dispărut în urmă cu 20-22 de ani. Încercăm să aducem această rasă la standardele marilor columbofili Bonaţiu şi Peterfy”, spune columbofilul. Acesta a adăugat că pentru munca de columbofil este necesară multă pasiune.
Gheorghe Costa este cunoscut în toată ţara, de la Suceava la Câmpulung, de la Constanţa la Arad, pentru iepurii pe care îi creşte. Şi de data aceasta s-a prezentat în expoziţie cu exemplare deosebite din rasa Uriaşul gri german.
Găinile, din mai multe rase, raţele şi gâştele, au fost prezente, de asemenea, în manifestarea organizată de Asociaţia crescătorilor de păsări şi animale mici „Nufărul” Oradea. Următorul eveniment al asociaţiei este târgul de primăvară, ce va avea loc în cea de-a treia duminică din martie, în Şanţul Cetăţii, considerat cel mai mare târg de acest gen din România.
DAN BIRTA
Citiți principiile noastre de moderare aici!