Vineri, la Oradea Plaza, s-au vernisat Expoziţia Bienala de Arhitectură Transilvania – BATRA precum şi expoziţia despre activitatea profesională a arhitectului Kós Károly. Evenimentul a fost organizat de Ordinul Arhitecţilor din România Filiala Transilvania (OART) alături de co-organizatorii OAR Nord-Vest, OAR Bihor, OAR Alba şi OAR Satu Mare, în cele şapte reşedinţe de judeţ, (Cluj-Napoca, Bistriţa, Zalău, Oradea, Baia Mare, Alba Iulia, Satu Mare).
„BATRA este concepută ca un şir de evenimente menite să aducă arhitectura în atenţia opiniei publice, să recunoască, să recompenseze şi să promoveze excelenţa în arhitectură, să animeze colocviul pe tema arhitecturii în cadrul breslei şi al societăţii şi nu în ultimul rând să formeze publicul în spiritul valorilor arhitecturii”, a precita Adrian Hagiu de la OART.
Dimensiunea publică a evenimentului şi temele abordate în cadrul BATRA se adresează întregii colectivităţi regionale şi naţionale: public de specialitate (arhitecţi, colaboratori ai arhitecţilor), publicul din cele şapte reşedinţe de judeţ, comunitatea ştiinţifică şi profesională.
Un fel de Rimanóczy jr.
La prezentarea expoziţiei privind activitatea arhitectului Kós Károly (1883 -1977), invitat special a fost arhitectul australian Anthony Gal, implicat activ în documentarea operei lui Kós Károly (o personalitate care a însemnat pentru Cluj Napoca ceva asemănător cu modul în care Rimanóczy Kálmán şi-a pus amprenta asupra arhitecturii de epocă din Oradea).
Arhitect maghiar, scriitor, grafician, etnograf, liderul transilvanismului şi politician, acesta a fost un personaj care a contribuit la istoria arhitecturii clujene prin proiecte remarcabile ca Biserica reformată cu Cocoş şi Casa din Stana. Alte clădiri de referinţă la care Kós a contribuit sunt: Muzeul Naţional Secuiesc din Sfântu Gheorghe, locuinţa fraţilor Keresztes, Casa doctor Samu Csulak şi Gimnaziul calvin de fete, Sfântu Gheorghe şi Clădirea întreprinderilor comunale din Târgu Mureş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!