Părinţii care au copii la vârsta adolescenţei s-au confruntat cu frământările lor sau au aflat despre angoasele, întrebările, dilemele acestei vârste. Şi nu e vorba doar de bullying-ul de care acum vorbeşte toată lumea. Fenomenul de bullying există de foarte mult timp doar că acum ia forme dure, extreme, care ajung să fie mediatizate. Legea care interzice bullying-ul în şcoli a intrat în vigoare de curând, iar potrivit prevederilor este interzis orice comportament care constă în violenţă psihologică. Profesorii vor fi instruiţi astfel încât să recunoască acest fenomen şi să ia măsurile potrivite.
Dar mai e vorba şi de lipsa de comunicare între adulţi şi copii, faptul că de multe ori adolescenţii nu îşi pot gestiona problemele, poate le amplifică neprimind sprijin din nicio direcţie, ajungând chiar să se rănească fizic, mărturie fiind doar braţele ascunse pe sub mânecile lungi. E mai simplu să nu îţi pui întrebări, să te bucuri că îţi stă copilul la calculator şi nu te scoate din starea de confort, iar când ţi se atrage atenţia să spui: „copilul meu nu e aşa, nu ar face aşa ceva”. E important să ne ascultăm copiii, e important să le cunoaştem anturajul, să fim apropiaţi lor ca aceştia să îşi deschidă sufletul în faţa noastră, să îi putem ajuta.
O premieră cu probleme
O parte din problemele lor se regăsesc şi în „Exploziv”, premiera Teatrului Arcadia, pe un text de Elise Wilk, în regia lui Rareş Budileanu. Acesta este de altfel primul spectacol care se adresează liceenilor şi părinţilor lor, şi care face parte din proiectul artistic de extindere a repertoriului Teatrului Arcadia pentru a cuprinde şi categoria de vârstă 14-18 ani. Piesa a mai fost pusă în scenă acum patru ani la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, în regia lui Andrei Măjeri, dar în premieră la Oradea, autoarea, la rugămintea lui Rareş Budileanu a mai adăugat un personaj, „fata sportivă”. Scenografia spectacolului şi costumele sunt create de Anna Kupas, iar muzica este semnată de compozitorul Ovidiu Iloc.
„Având în vedere că Arcadia este un teatru de copii şi tineret, am hotărât să facem şi un spectacol pentru spectatorii pe care până acum nu am reuşit să îi atragem înspre teatru, categoria de vârstă 14-18 ani. Este un proiect pe care l-am gândit în ideea de a fac nişte spectacole în care să vorbim despre problemele tinerilor din ziua de astăzi, şi textul Elisei mi s-a părut cea mai bună alegere în acest moment. E vorba de faptul că este o mare lipsă de comunicare atât între tineri, cât şi între copil-părinte, sau copil-profesor”, spune Şerban Borda, directorul artistic al Teatrului Arcadia.
Bullying, găşti, presiune din parte părinţilor, din partea profesorilor, popularitate, elevi-problemă, tocilari, toate aceste aspecte se regăsesc în spectacolul „Exploziv” redate atât prin prisma copilului, cât şi prin prisma părintelui.
Un prim pas
Şi nu este vorba doar de a pune în faţă problemele cu care se confruntă tinerii, este şi o mână de ajutor, un prim pas făcut de Arcadia, de a le da curaj adolescenţilor să îşi recunoască probelemele sau măcar de a discuta despre ele. Şi asta pentru că, excepând cele două spectacole premieră din 29 şi 30 noiembrie care se vor juca de la ora 19:00 cu casa închisă, începând cu reprezentațiile din 7, 8 și 19 decembrie, la sfârşitul fiecărui spectacol se vor organiza întâlniri în cadrul cărora echipa artistică împreună cu un psiholog vor răspunde întrebărilor din public. Obişnuiţi cu anonimatul din mediul online, dacă nu vor îndrăzni să pună întrebări, tinerii vor avea ocazia să scrie anonim întrebările pe un flyer pe care îl vor găsi în caietul program. Şerban Borda invită spectatorii să vină să vadă „Exploziv” în familie, spectacolul devenind un preambul al unor discuţii care ar putea continua acasă.
Autoarea textului, Elise Wilk, mărturiseşte că a avut un feedback bun până acum din partea tinerilor care au văzut spectacolul la prima montare, la Craiova, lucru pe care şi-l doreşte şi după premiera de la Oradea. „Sunt convins că tinerii se vor regăsi în acest spectacol, şi sunt convins că se vor regăsi şi părinţii în amintirea lor despre propria adolescenţă. Textul are personaje destul de clare, de tipice, şi ele există în oricare liceu”, spune şi regizorul Rareş Budileanu.
„Exploziv” aduce în fața publicului o serie de actori foarte tineri, care au ieșit recent de pe poarta Facultăţii de Teatru şi Film din Cluj Napoca, noi colaboratori ai Teatrului Regina Maria, care se lansează cu această premieră la Oradea. Ei sunt: Giorgiana Coman ( Fata trendy); Ioana Moldovan ( Fata deprimată); Caliţa Nantu ( Fata frumoasă) Daniela Purcărea ( Fata premiantă) și David Constantinescu (Denis). Ei vor juca alături de actorii: Alin Stanciu (Penteu), Angela Tanko (Agave), Consuela Egyed (Femeia de serviciu) Pavel Sîrghi (Directorul) George Dometi (Băiatul bătăuș), Carina Bunea (Fata sportivă) și Ionuț Șerban (Băiatul trist)
Biletele s-au pus în vânzare la Agenţia de Bilete din Teatrul Arcadia, de luni până vineri în intervalul orar 12:00 – 18:00 și sâmbăta între orele 10:00 – 13:00. Biletele se pot achiziţiona şi cu o oră înainte spectacol sau online pe www.bilete.ro. Acest spectacol nu este recomandat copiilor cu vârsta mai mică de 14 ani.
Trimite articolul
XBullying-ul e o forma de educatie.