Cartea pe care Alexandru Pop o va lansa pe 28 februarie se apleacă circumstanţelor exploziei depozitului principal de pulbere – turnul pulberăriei – al Cetăţii Oradea, incident considerat determinant în capitularea Cetăţii Oradea la 1660.
„Inginer de profesie, Alexandru Pop s-a remarcat printr-o serie de cercetări realizate în ceea ce privește istoricul Cetății Oradea, reușind să scoată la lumină o serie de adevăruri îngropate în straturile succesive ale trecutului. Domnia sa consideră drept «contribuţiile originale la istoria Cetăţii orădene» apariţii precum «un document ignorat»… privind un inventar de la 1598 al protospiţeriei din Cetate (Crisia, 2005), care împinge cu peste 100 de ani în urmă istoria farmaciilor orădene din prima jumătate a sec. XVIII; lucrarea «Sistemul hidrografic defensiv al Cetăţii şi al oraşului Oradea, în prima jumătate a sec. XVII”, apărută în limba maghiară (Partium, 1999), iar în limba română în 2015, conţinând o inedită reproducere a unei gravuri a Cetăţii, din sec. XVII, din volumul ing. militar francez Alain Mannesson Mallet. Acum, domnia sa vine în faţa orădenilor cu un volum care a văzut lumina tiparului la Editura Varadinum Script din Oradea, cu un nou studiu privind, poate, unul dintre cele mai tragice momente ale fortăreței de-a lungul existenței sale: explozia devastatoare a pulberăriei din ziua de 14 august 1660”, spune dr. Cristina Puşcaş, muzeograf la Muzeul Cetăţii Oradea.
Colecţionar de vase farmaceutice
Alexandru Pop este cunoscut pentru multiplele preocupări de ordin ştiinţific din diverse domenii: de la istoria locală, la istoria chimiei, istoria veche, religia creştină, filosofie, până la alchimie. Pornind de la considerentul că „orice sistem filosofic este un joc al minţii, nemulţumit de ofertele filosofico-religioase privind bazele alchimiei ca prechimie”, Alexandru Pop şi-a alcătuit propriul instrument de investigare şi este autorul unei schiţe de sistem filosofic: nomismul, care vine de la „nomos”, ce înseamnă „lege” în limba greacă, este un sistem de cercetare bazat pe ideea aristotelică a adevărului.
Fiindcă nu avut şansa să lucreze într-o echipă de cercetare la Oradea, a început să studieze de unul singur industria chimică, contribuind la creionarea unei istorii a farmaciilor orădene. A editat un catalog de vase farmaceutice şi are o colecţie de asemenea vase, pe care ar dori să le poată vedea toată lumea în cadrul unei expoziţii permanente de istoria farmaciei la Oradea. Argumentele care susţin un astfel de demers ţin de trecutul orașului Oradea, care deţinea înainte de Primul Război Mondial locul al doilea, după Budapesta, ca număr de farmacii.
Asociația „Cei 40 de Mucenici”, în parteneriat cu Muzeul Cetății și Orașului Oradea, vă invită să descoperiţi un studiu fascinant despre Cetatea Oradea şi o personalitate fascinantă.
Lansarea cărții „Cuibul ocrotit de foc. Considerații privind pulberăria și arsenalul Cetății Oradea în secolul al XVII-lea, până la cucerirea otomană (1660)”, avându-l ca autor pe Alexandru Pop, va avea loc marți, 28 februarie, în Cetatea Oradea, Corp I (i), Sala de conferințe, etaj 1, de la ora 17:00.
Citiți principiile noastre de moderare aici!