„Ca să putem înțelege moda și ca să putem dărui sfaturi celor din jurul nostru ar trebui, în primul rând, să o facem prin prisma artei, căci fără înțelesurile acesteia, fără o bază și fără bun gust nu există creație, iar moda e creativitate”, pledează artista pentru domeniul de care s-a îndrăgostit iremediabil. Dacă iniţial moda a apărut ca o necesitate pentru ca omul să-şi protejeze fizicul, azi moda a devenit un stil de viață. „Prin veșminte ne diferențiem ca oameni, ca și caractere, acestea ne ajută, sau nu, să accentuăm unele trăsături sau să le estompăm. Consider că, în modă este bine să porți ceea ce ți se potrivește, ceea ce te reprezintă, şi cel mai important este bine să te simți confortabil. E bine să fii în pas cu moda, însă de multe ori nu ne stă bine cu ceea ce privim pe marile ecrane sau în vitrine. Hainele trebuiesc construite după personalitatea și conformația noastră.
Pasiunea mea pentru modă cred că a crescut odată cu formarea mea ca artist, ca elevă în Liceul de Arte din Oradea. Am acumulat foarte multe cunoşțințe în domeniu, tehnici de lucru. Pentru a fi artist este necesar să fii înzestrat cu talent, dar talentul trebuie să fie susținut de mult exercițiu, procesul de creativitate nu trebuie să înceteze nici o clipă”, spune Adela Popp. Artista e pasionată şi de bijuterii. „Cred că hainele devin mult mai personale, mai creative dacă sunt evidențiate de bijuterii. O haină poate fi banală, dar dacă este pusă în corelație cu metalul prețios, acesta din urmă poate să ofere în ansamblu o piesă unicat, o poveste. Consider că aceste două ramuri ale artei se îmbină armonios, ele trebuie să devină un tot unitar”, consideră artista.
Şi-a dus mai departe pasiunea pentru prelucrarea metalului şi a urmat o şcoală de bijuterie contemporană la Bucureşti. Acolo artista dă frâu liber imaginației și dorințelor tale.
„Ca și artist lucrez după personalitatea omului, după complexitatea acestuia. Indiferent că sunt piese vestimentare sau accesorii, doresc să aleg culorile potrivite, forma potrivită, materiale ce consider că avantajează persoana. Când vine vorba de bijuterii mă gândesc la cât mai multe forme de exploatare a metalului din punct de vedere compozițional, astfel încât să-l pună mai bine în evidență pe om. Deocamdată am exploatat doar argintul în bijuterii, doresc să merg pe ideea de metale prețioase, în combinație cu pietrele semiprețioase, şi poate alte elemente din bijuteria contemporană, dar fără atribuirea conceptului de «handmade» ce a pătruns deja în cea mai mare parte a oraşului. Sunt perfect de acord cu accesoriile unicat, doar că nu consider că toată lumea poate să facă acest lucru”, a spus Adela Popp. Artista şi-a prezentat recent lucrarea de disertație, ca urmare a celor doi ani de master în cadrul Facultății de Arte Timișoara secția Design Vestimentar.
Dualism
Colecția „La guerre intérieure d une femme” pornește de la un concept puternic asupra condiției femeii, ca și simbolistică, de la ideea de emancipare a femeii în societate. Ținutele ce compun această colecție nu sunt veșminte propriu-zise. Luate în parte presupun stări ce răzbat în interiorul nostru, a sufletului, a caracterului. Creațiile se adresează femeilor puternice, inteligente și moderne. O nouă femeie redefinită și responsabilă de propria soartă. „Femeile au fost marginalizate secole de-al rândul, astfel că, am dorit să construiesc o femeie ce ignoră limita, constrângerea, femeia care rupe rolul tradițional de soție și mamă. Am dorit să transmit și să transpun o trecere în revistă a dezvoltării concepției feminine despre libertate, inițiativa de «emancipare» în societate printr-un dualism al non-culorilor, propunând ținute negre și doar una albă”, explică Adela Popp.
Citiți principiile noastre de moderare aici!