Gala de proiecţii „Expediţia – Chemare în Necunoscut” s-a încheiat miercuri seara în sala Aula Magna a Universităţii Oradea. Evenimentul, organizat de Clubul de Speologie Cristal Oradea în parteneriat cu Universitatea din Oradea – Facultatea de Geografie Turism și Sport, a atras în ultima seară numeroşi împătimiţi ai muntelui sau curioşi la proiecţiile care au avut în cea de a treia zi a galei ca subiect principal speologia, cu primele trei cele mai adânci peşteri din România.
Primul care a deschis seara a fost amfitrionul galei, Răzvan Dumbravă, care a prezentat proiecţia „Peştera Osoi continuă – târâşul care nu se termină niciodată”. Reluarea turelor Clubului de Speologie Cristal în peştera Osoi din Munţii Pădurea Craiului, una din peşterile care fac parte din prima reţea speoturistică a României, a avut ca scop recartarea. Din perspectiva frumuseţii ei, Peştera Osoi este deseori comparată cu Peştera Urşilor. Lungimea traseului speoturistic din Osoi este de 1.300 de metri, iar durata vizitei de trei-patru ore. Prezentarea a fost însoţită şi de fotografii spectaculoase realizate de Andrei Posmoşanu.
De meserie preot, speologul Crin Triandafil Theodorescu a vorbit despre Peştera de la Izvorul Tăuşoarelor, din Munţii Rodnei, „studiu de caz: ispită turistică şi delicateţuri ştiinţifice”. Peştera are o diferenţă de nivel de 413 metri şi este arie protejată aflată în reţeaua europeană Natura 2000. Ea a fost descoperită în 1955 de învăţătorul suplinitor Leon Bîrte. Este cea mai reprezentativă peşteră tectonică, după cum aprecia cercetătorul Marcian Bleahu. În peștera Tăușoare pot fi admirate speleoteme calcitice deosebit de frumoase. Tot aici se găsesc nodulii sinergetici carbonatici, acele „bile” care nu mai sunt consemnate de literatura de specialitate în altă parte a lumii. Se mai pot vedea speleoteme sulfatice, fosile de urs de cavernă, fosile eocene. Peştera este a treia peşteră din România cu colonii de hibernare a liliecilor, şi de curând s-a descoperit şi o colonie de creștere a puilor, din specia Rhinolophus ferrumequinum. Tot aici s-a descoperit şi o specie nouă de crustaceu.
Seara de proiecţii a continuat cu prezentarea lui Matei Cristian, „V5 – Explorări în (ex) cea mai adâncă peşteră din România”. V5, descoperită în 1986 în zona Vărăşoaia, cu o adâncime de 653m, a reprezentat un record naţional de adâncime pentru speologia românească până acum o lună şi jumătate, când a fost depăşită de Avenul din Grind. Matei Cristian a făcut o trecere în revistă a isoricului explorărilor în V5, precizând că în prezent se plănuieşte organizarea unei tabere naţionale pentru a continua explorile acestei peşteri.
V5 a fost depăşită de Avenul de sub vârful Grind, care a ajuns la -769 de metri. Reuşita este rezultatul efortului depus de sute de speologi în cei 34 de ani care au trecut de la descoperirea intrării. Despre această performanţă a vorbit Geza Zakarias, de la Clubul de Speologie „Avenul” Brașov şi Claudiu Loghin, jurnalist şi speolog la acelaşi club braşovean. Intrarea în peşteră este situată la altitudinea de 1920 de metri, pe versantul de est al Masivului Piatra Craiului. În decembrie 2019, echipa din subteran care a atins -769 a fost alcătuită din patru speologi, de la cluburile „Focul Viu” București, „Silex” Brașov și „Avenul” Brașov. I-a oprit din explorare o galarie inundată. Geza Zakarias a selectat din aproximativ 50 de ore de filmări realizate, un film de 30 de minute care a sintetizat cei 34 de ani de explorări în Grind.
Pasiunea pentru căţărat
Seara de proiecţii a continuat cu prezentarea Nicoletei Caciora despre povestea Crux şi pasiunea pentru căţărat. Clubul Crux Oradea este axat pe escaladă şi bouldering şi îşi propune să cească numărul de căţărători şi infrastructura de căţărat. După cum spune Nicoleta, vorbim despre un sport care se poate practica de la 2 la 90 de ani, de la categoria începători, la participanţi la competiţiile naţionale. În 2017, Crux Oradea împreună cu Clubul de Speologie Cristal Oradea şi Agenţia de Management al Destinaţiei Bihor, a iniţiat Festivalul Osoi Climbing, ca inaugurare a zonei de escaladă amenajată în Vârciorog. În 2018 au pornit şi Lazuri Climbing Fest, un festival de escaladă organizat în munţii Pădurea Craiului din Bihor, în zona Lazuri, comuna Roşia, festival la care a fost invitat şi alpinistul Horia Colibăşanu. Curx se mândreşte acum şi cu una dintre cele mai mari săli de escaladă indoor din România, Crux Holds. Cele trei zile de proiecţii au fost încheiate de „Full Time Challenge”, filmul lui Mihnea Prundeanu. Acesta nu a putut fi prezent la gală, în locul făcând prezentarea Marius Florea. Filmul a fost povestea încercării de a stabili o rută nouă pe versantul nordic al unui vârf mai puţin cunoscut în Himalaya, Chobutse (6685 m). Membrii Clubului de Speologie Cristal, la finalul prezentărilor, şi-au sărbătorit preşedinta de club, Nicoleta Gherghel, a cărei zi de naştere a fost chiar miercuri. Gala s-a încheiat ca în fiecare seară cu tombola organizată cu ajutorul sponsorilor. Intrarea la toate cele trei seri de proiecţii a fost liberă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!