Conform calendarului estimativ al AFIR submăsura 4.1 -Investiţii în exploataţii agricole va fi lansată în iulie 2018.
Sprijinul aferent acestei submasuri va contribui la îmbunătăţirea performanţei economice a tuturor fermelor şi facilitarea restructurării şi modernizării fermelor, în special în vederea creşterii participării şi orientarii către piaţă, cât şi a diversificării agricole dar şi la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi de amoniac din agricultură, spun reprezentanţii AFIR.
Rata sprijinului public nerambursabil va fi de 50% din totalul cheltuielilor eligibile şi nu va depăşi în cazul proiectelor care prevăd achiziţii simple – maximum 500.000 euro, respectiv 100.000 euro pentru fermele mici. În cazul proiectelor care prevad construcţii – montaj – maximum 1.000.000 euro pentru sectorul vegetal, respectiv 200.000 euro pentru fermele mici din sectorul vegetal şi maximum 1.500.000 euro pentru legume în spaţii protejate (sere) indiferent de marimea exploataţiei şi sectorul zootehnic, respectiv 300.000 euro pentru fermele mici din sectorul zootehnic.
În cazul proiectelor care prevăd crearea de lanţuri alimentare integrate la nivelul exploataţiei agricole – maximum 2.000.000 euro, respectiv 400.000 euro pentru fermele mici care nu propun investiţii în spaţii protejate.
Solicitanţii eligibili pentru sprijinul acordat prin Submăsura 4.1 sunt fermierii persoane fizice sau juridice sau un grup de persoane fizice sau juridice, indiferent de statutul juridic pe care un astfel de grup şi membrii săi îl deţin în temeiul legislaţiei naţionale. O condiţie pentru a putea accesa acest fonduri este ca exploataţiile acestora să se situeze pe teritoriul României şi să desfăşoare o activitate agricolă.
Pentru întrega perioadă de programare 2014 – 2020 ţara noastră beneficiază de o alocare financiară totală de 9,47 miliarde de euro. De asemenea, alocarea bugetară totală a Măsurilor implementate la nivelul AFIR se ridică la 4,87 miliarde de euro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!