Femeia de 30 de ani, care a lucrat ca infirmieră la Spitalul Judeţean şi a murit după o răceală şi probabil o infecţie nosocomială luată de la Maternitate nu rămâne singular. Vizavi de informaţiile Ministerului Sănătăţii care menţionează că în acest an, acest caz de deces nu e singurul din Maternitate, dr. Petru Chitulea a răspuns că nici nu are cum să rămână singular fiindcă cei mai sensibili pacienţi, internaţi îndeosebi de secţii de reanimare, prezintă riscul de a face complicaţii la infecţiile nosocomiale din spital.
Medicul a declarat că de altfel, raportul MS este inexact fiindcă în 2010 au fost 33 de infecţii nosocomiale şi nu zero, cât scrie în raport. În plus, a spus doctorul, „eradicarea acestor infecţii este iluzorie şi unde nu sunt infecţii nosocomiale ori e neglijenţă, ori e minciună”.
Altă inexactitate din raportul MS, susţinută de conducerea Maternităţii, acum şi a Spitalului Judeţean, e mai ciudată: în fapt, experţii MS au greşit când au spus că s-a cerut consult infecţionist pentru lăuză la nouă zile, fiindcă un medic infecţionist a fost chemat la două zile de la a doua internare a lăuzei, dar că nu a găsit-o pe lăuză în salon. În Maternitate erau alte 30 de gravide suspicionate de gripă, inclusiv lăuza, dar fiindcă aceasta era ieşită un pic din salon, infecţionistul nu a mai aşteptat şi nu se ştie de ce nimeni nu a căutat pacienta pentru a fi consultată, a spus medicul.
Se moare
Doctorul a precizat însă că nivelurile de infecţii nosocomiale depind de mai mulţi factori, inclusiv de finanţare. Dr. Chitulea a detaliat că un număr mare de oameni, chiar din alte state europene şi din SUA fac infecţii nosocomiale şi că se moare din pricina complicaţiilor nu doar în Maternitatea Oradea ci şi în alte spitale din ţară şi din străinătate. Dr. Chitulea spune că 5 – 7 femei dintr-o 100.000 mor din pricina complicaţiilor date de infecţii şi că la gavide şi lăuze şi că riscul de infecţie e mai mare de zece ori decât la o femeie neînsărcinată.
Medicul a transmis şi opinia conducerii potrivit căreia, deşi Institutul Cantacuzino a infirmat că lăuza ar fi murit de gripă porcină, există în spital bănuiala că decesul ar fi avut totuşi această cauză.
Cei prezenţi nu au putut răspunde despre acuzaţiile Ministerului Sănătăţii vizavi de managementul defectuos din Maternitate însă spun că s-au luat unele măsuri pe care au promis că le vor transmite opiniei publice.
Nu e curat
Referitor la dezinfectante şi la curăţenia din Maternitate, directorul de îngrijiri al Spitalului Judeţean care conduce şi Maternitatea, asistentul Florin Rob, a recunoscut că nu se face destulă curăţenie în unităţi. Asistentul a declarat că are în subordine 1400 de asistente, infirmiere şi îngrijitoare, de la Judeţean şi Maternitate, care însă sunt prea puţine pentru numărul mare de pacienţi. Rob a declarat că ar fi nevoie de minim 85 de angajări, dar legea nu permite. Totodată, Rob a declarat că o parte din personalul din subordinea lui nu lucrează bine. Mai mult, Rob a declarat că 10% dintre cei 1400 de angajaţi ar trebui daţi afară.
Cei prezenţi au informat că managerul interimar, ing. Gavrilă Grebenişan nu a putut fi prezent la conferinţa de presă pentru că în acel interval orar a fost prezent la o sedinţă a Consiliului de Administraţie al spitalului. Cei trei nu au avut însă cum răspunde jurnaliştilor de ce managerul nu a reuşit să stabilească conferinţa de presă la o altă oră, pentru a o putea onora cu prezenţa, cu scopul informării directe a opiniei publice.
O.Ş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!