Un expert în epidemiologie din cadrul Ministerului Sănătăţii, dr. Molnar Geza, a trimis luni dimineaţă doi experţi în epidemiologie de la institutul de profil din Cluj Napoca, pentru a ajuta la ancheta infecţiei cu salmonela depistată la 32 de persoane ce au ajuns la Spitalul Municipal Curteanu.
Informaţia a fost furnizată de managerul unităţii Curteanu, dr. Ovidiu Pop, recent sosit din concediu. Acesta a declarat că în unitate s-a ridicat parţial carantina, în sensul că aparţinătorii au acces limitat în spital.
Dr. Pop a informat că doi experţi de la Institutul din Cluj trimişi de dr. Molnar au sosit în spital pentru a da o mână de ajutor epidemiologilor bihoreni care anchetează acest caz.
Trei variante ale sursei de infecţie emise duminică de către DSP sunt: implicarea laboratorului, bucătăria spitalului, purtător de infecţie (bolnav, rudă, cadru medical sau nemedical).
Sursa de infecţie, a spus luni dimineaţă dr. Pop, se pare că nu ar proveni de la laboratorul spitalului şi se are în vedere o a patra variantă: infectarea de la o firmă producătoare.
Varianta, plauzibilă în plan teoretic, presupune ca toţi cei 32 de pacienţi (care provin din mediul urban din diferite localităţi din Bihor) să fi cumpărat şi mâncat un anume aliment (infestat cu salmonela), de la acelaşi producător.
Şeful Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, dr. Marius Pîrcioagă, a declarat că acest caz este extrem de complex, un fel de Sherlock Holmes, că laboratorul unităţii rămâne totuşi un punct nodal în această ecuaţie, dar şi că e posibil să fie valabilă şi varianta vreunui aliment infestat, cumpărat de parte dintre pacienţi.
De duminică la amiază şi până luni dimineaţă, numărul pacienţilor infectaţi cu salmonela nu a mai crescut, cei 32 de bolnavi având forme medicii şi uşoare, fără complicaţii ale bolii.
O.Ş.
32 de pacienti cu salmonela
Spitalul Gavril Curteanu din Oradea este in carantina de salmonela
Citiți principiile noastre de moderare aici!