Guvernul a dat bani din Fondul de Rezervă de două ori în luna decembrie. La prima alocare, pe 10 decembrie, au fost distribuiți 476,5 milioane de lei, către 105 primării și consilii județene. Atunci sumele au fost distribuite în mod egal, indiferent de culoarea politică a celor aflați la conducere. Fiecare CJ a primit 6,5 milioane de lei, iar fiecare reședință de județ 5 milioane de lei.
[eadvert]
Lucrurile stau foarte diferit la alocarea făcută pe 17 decembrie, când Guvernul a distribuit peste 1 miliard de lei către: 23 de consilii județene, 59 de municipii, 205 orașe și 2.769 de comune. “Dacă la începutul lui decembrie toată lumea a primit bani în mod aproape egal, la alocarea din 17 decembrie situația este diferită. Astfel, PSD pare a fi câștigătorul, beneficiind de 57% (594 milioane) din fondurile alocate. PNL și-a însușit 30% (309 milioane) din fonduri, iar UDMR 7% (72 mil.). Independenții au luat 1,59%, iar USR 0,19%.
De fapt, pare aproape o inversare ceva mai ușoară a alocărilor făcute de Guvernul Cîțu în luna octombrie. HG 1088 a fost criticată de social democrați, întrucât alocările au fost clar realizate în favoarea primarilor și președinților de consilii județene din PNL: liberalii au primit 65% din bani, UDMR 14%, iar PSD 16%”, arată jurnaliștii de la Expert Forum, într-o analiză a modului în care au fost distribuiți banii.
În județul Bihor, comuna Sânmartin se află în top la alocări. “La capitolul comune, 95% din cele conduse de PSD au primit câte 250.000 de lei. Ies în evidență, cu valori mai mari, trei comune, cu câte un milion de lei (Glodeanu Siliștea – BZ, Gura Padinii – OT, Tataranu – VN) și Sânmartin – BH, cu 2,25 milioane”, se arată în analiza făcută de EFOR.
După publicarea comunicatului de presă privind alocările din Fondul de Rezervă, Jurnal bihorean l-a contactat pe edilul din Sânmartin, Cristian Laza (PSD), pe acest subiect.”Pe de o parte, suntem comuna cu cele mai multe proiecte europene din România. Pe de altă parte, se face o echitate, pentru că toate marile orașe racordate la sistemul de termoficare au primit bani de la Guvern. noi nu am primit niciun leu și nu este corect față de cei 2500 de locuitori din Sânmartin care sunt racordați la sistemul de termoficare”, ne-a explicat atunci primarul Cristian Laza.
În Bihor, sume mari au primit și localitățile: Nucet (PSD) 1.000.000 lei, Săcueni (UDMR) 663.000 lei, Lugașu de Jos (UDMR) 650.000 lei, Vașcău (PNL) 608.000 lei și Diosig (UDMR) 523.000 lei.
În Bihor au împărțit frățește
Potrivit analizei EFOR, în majoritatea județelor PSD a primit mai mult decât celelalte partide.
“Există totuși câteva excepții unde PNL a primit majoritatea banilor: Ilfov (83%), Cluj (65%), Alba (75%), Sibiu (70%) sau Arad (58%). Există și câteva județe unde banii au fost împărțiți frățește între PSD și PNL, iar uneori și cu UDMR: Constanța, Brașov, Sălaj, Caraș-Severin, Timiș, Iași, Prahova, Bihor. La Mureș, Covasna și Harghita, alocările au mers în cea mai mare parte către UDMR”, arată analiza citată.
Alocare netransparentă
Expert Forum atrage din nou atenția asupra modului netransparent în care sunt împărțiți banii din Fondul de Rezervă. “Proiectul de hotărâre nu a fost publicat pe pagina web a Guvernului – deși figura pe lista de proiecte ce urmau a fi discutate în ședința de guvern de vineri – și nici pe pagina web a SGG. Proiectul nu a figurat nici pe pagina web a MDLPA, unde am consultat secțiunea transparență decizională”, scriu cei de la EFOR.
Ministerul Dezvoltării a publicat doar un comunicat de presă în care anunța suma totală alocată și unde au mers banii.
“Având în vedere lipsa de informații detaliate cu privire la motivele alocării acestor fonduri nu putem comenta asupra relevanței acestei distribuiri. Putem însă afirma că și această decizie continuă seria nefericită a alocărilor realizate netransparent, cu motivări minimale. Cel mai probabil este nevoie de fonduri la nivelul administrației locale pentru plata unor datorii sau pentru achitarea unor cheltuieli, însă reiterăm că realizarea plăților din fondurile de rezervă nu rezolvă probleme pe termen lung, ci doar permite acoperirea unor găuri bugetare punctuale. Pe termen lung, de fapt genul acesta de alocare creează dependență”, subliniază autorii analizei.
EFOR adaugă că “fondurile de urgență nu trebuie folosite pentru a balansa plățile politice, ci pentru a soluționa probleme urgente”.
Mang a acuzat Guvernul Cîțu de abuz
Într-o declarație politică din Camera Deputaților, din 12 octombrie 2021, deputatul Ioan Mang, președintele PSD Bihor, acuza Guvernul Cîțu că a împărțit 200 de milioane de euro primarilor liberali.
“Cîțu a alocat banii de la bugetul de stat către primării strict după criteriul de apartenență la PNL! Această alocare discreționară nu a fost un act politic, ci pur și simplu un furt care lovește crunt nu partidele, ci direct pe români”, se arată în documentul semnat de Mang.
“În județul Bihor, dar și în alte județe, prefectul PNL a ”omis” să se consulte cu primarii PSD și a trimis către Guvern o listă cu sume care nu are nimic de a face cu realitatea, cu problemele oamenilor și cu nevoile de dezvoltare ale localităților. A comis un abuz în cel mai ticălos mod posibil, faptă pentru care îi cer și de aici, din Parlamentul României, demisia! Îmi exprim, de asemenea, nădejdea că organele competente se vor sesiza din oficiu în acest caz. La fel, și în cazul lui Cîțu!”, a spus atunci liderul PSD Bihor.
El i-a acuzat pe liberali spunând că “Cîțu și gașca sa au împărțit peste 200 de milioane de euro strict după apartenența politică a primarului! Ce le spune asta bihorenilor și tuturor românilor? Le spune că peneliștii nu au guvernat și nu au vrut niciodată să guverneze pentru toți românii. Le spune clar că nu le pasă decât de găștile peneliste și că, pentru împărțirea ciolanului între ei, sunt dispuși la orice. Inclusiv la a-i lăsa pe oameni să moară cu zile!”.
Trimite articolul
XNu era mai bine in comunism ? Atunci ne fura doar PCR-u, acum ne fura toti care apuca si n’au nici pic de bun simt !
De aceea a venit PSD la guvernare, pentru ciolan, sifonarea banului public și funcții de conducere in rest nu-i interesează pe ei nimic.