Experimentul colectării separate a gunoiului biodegradabil, din care se produce apoi compost în halda de gunoi, a avut ca rezultat extinderea acestei practici la nivelul întregului oraș. RER Vest și Primăria demarează, acum, un al doilea experiment în oraș, invitând orădenii să depună separat deșeurile de sticlă.
[eadvert]
Consiliul Local a aprobat în ultima ședință din mandatul trecut, alocarea a peste 11.700 de lei plus TVA din fondul de de dezvoltare, pentru dotarea cu echipamentele necesare.
Vor fi achiziționate astfel 130 de pubele de 120 de litri, de culoare verde, cu capac sau orificiu pentru introducerea sticlelor. Acestea vor fi așezate în țarcurile închise dintre blocuri, ca măsură de control a cantităților depuse și a modului în care se conformează orădenii.
Motivația executivului ține de faptul că modul în care se depune acum sticla de către cei din asociații creează neajunsuri atât la colectare cât și la prelucrarea deșeurilor în haldă. „În prezent, populația orădeană dispune de un număr limitat de posibilități de predare a sticlei de ambalaj (cele zece puncte de colectare pe 4 fracții din zona de blocuri, plus platformele de pe strada Thurzó Sándor și strada Uzinelor). În consecință, sticla se regăsește de cele mai multe ori în containerele pentru fracția uscată, deteriorând, astfel, atât utilajele de colectare cât și instalațiile de sortare a deșeurilor de ambalaje”, se arată în raportul de specialitate al hotărârii.
De asemenea, muncitorii Eco Bihor de la banda de sortare a deșeurilor reciclabile își pot tăia degetele, dacă nu observă cioburile. RER Vest transmite că e foarte important de reținut că în aceste pubele se depun numai numai borcanele și sticlele de băuturi, deci nu ceramică, adică farfurii, cești, vaze etc. sparte. De asemenea, nu se depune nici sticla de geam. Deșeurile de acest fel merg în continuare la punctele de colectare de pe strada Thurzó Sándor și Uzinelor.
Scopul RER, în faza actuală, este să obtină informații despre mărimea pubelelor necesare, adică dacă sunt potrivite cele de 120 de litri sau va fi nevoie de pubele mai mari sau mai mici. De asemenea, compania vrea să știe cum folosesc oamenii aceste pubele, adică ce alte tipuri de deșeuri vor mai ajunge în aceste containere.
Perimetrul în care se va porni acest experiment este identic cu cel al colectării deseurilor bio: se pornește de la Parcul 1 Decembrie și se ajunge până la Lotus, pe partea dreaptă a străzii Nufărului, cea de lângă șinele de tramvai. Directorul RER Vest, Pálhegy Zoltán, transmite că se va trece la colectarea separată a sticlei îndată ce vor sosi la Oradea pubelele de 60 de litri verzi, adică în termen de 3-4 săptămâni.
RER Vest și-a adjudecat recent contractul de salubrizare menajeră și publică a Oradiei, contractul nou urmând să intre în vigoare pe finalul lunii viitoare.
Contractul nou prevede obligativitatea de a colecta ca fracție separată, la toate punctele de depunere a gunoiului, deșeurile biodegradabile.
Citiți principiile noastre de moderare aici!