Au trecut două săptămâni din proiectul de educație non-formală Discover for Schools Summer 2018 cu voluntari internaţionali, proiect coordonat de AIESEC Oradea. Complementar sistemului educaţional, Discover este un proiect de educație non-formală din ciclul de dezvoltare pentru tineri şi este dedicat elevilor din clasele I-VIII, copii cu vârsta cuprinsă între 6 și 15 ani.
Cei 26 de studenţi internaționali voluntari din acest an, veniţi din China, Turcia, Brazilia, Germania, Egipt, Thailanda, Hong Kong, Kazahstan şi Canada, s-au adaptat destul de repede la programul, cultura şi obiceiurile din România, puţin mai greu cu mâncarea, mai ales unii dintre ei.
Au avut până acum diferite activităţi cu elevii şcolilor partenere: Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”, Şcoala Gimnazială „Avram Iancu”, Liceul Teologic Greco-Catolic „Iuliu Maniu”, Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” şi Colegiul Naţional „Iosif Vulcan”.
Atât copiii cât şi părinţii sunt foarte încântaţi de programul din cadrul proiectului. Au făcut activităţi de schimburi culturale, interactive, în care au inclus şi multe jocuri, activităţi prin care voluntarii internaţionali au mizat pe câteva obiective de dezvoltare durabilă, după cum ne-a explicat vicepreşedinta AIESEC Oradea pe proiecte internaţionale, Andrada Opriş.
Scopul este de a-i face pe copii să fie conştienţi de mai multe probleme importante cu care se confruntă lumea. Cu elevii mai mici se dezbate problema „Life below water”. Îi fac conştienţi că trebuie să protejeze apele, să nu arunce gunoaie în apă, pentru că afectează mediul şi animalele au de suferit. Apoi se discută pe obiectivul „Life on Land”, care se referă la reciclare şi păstrarea curăţeniei.
Toate subiectele se abordează prin jocuri. Cu elevii din clasele mai mari se dezbare obiectivul „No poverty”, discutându-se despre diferenţa claselor sociale, despre copiii săraci, fără posibilităţi, dar care nu trebuie marginalizaţi, ci ajutaţi, indiferent de ce probleme au. Un alt obiectiv este „Gender equality”, egalitatea dintre fete şi băieţi, apoi despre „Good health and well being”, unde vorbesc despre educaţia sanitară şi ce înseamnă să fii sănătos.
Excursii
În weekendul care a trecut, voluntarii internaţionali au avut parte de excursii. O parte dintre ei au fost la Belgrad, Budapesta, Timişoara, Cluj şi Sibiu. Alţii, împreună cu voluntari locali, au avut parte de adrenalină cu Aventura Trekking în zona Şuncuiuş-Vadu Crişului.
Au vizitat, cu echipament adecvat şi cu ghid, Peştera Vântului, au făcut drumeţii montane, au fost pe via ferrata şi au făcut şi o tură de rafting. Voluntarii au fost foarte încântaţi de peisaje şi de excursii, mărturisind că a fost cea mai frumoasă experienţă de până acum din acest proiect.
Joi, voluntarii internaţionali vor avea o seară culturală, unde se vor familiariza o dată în plus cu muzica, mâncarea şi băutura românească. Din 22 iulie începe Expansion for Schools Summer 2018, axat pe şcolile din Ştei, Marghita şi Beiuş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!