Școala românească înscrie în istoria ei valori incontestabile recunoscute pe plan mondial.Există la români acel soi de patriotism, bucuria de a fi drepți și de a privi înainte cu demnitate. Mândri de rosturile lor, dascălii pregătesc și formează generații după generații de elevi, îndrumându-i permanent să învețe oferindu-le exemplul personal. Setea de cunoaștere, spiritul competitiv și munca în echipă duc cu certitudine la afirmare.
Cu o astfel de viziune asupra vieții, de schimbare în bine, s-au angajat profesorii și elevii de la Colegiul Naţional “Avram Iancu” Ştei în lansarea Proiectului “Experiență europeană pe piața muncii pentru competențe îmbunătățite în domeniul I.T.” pentru perioada 2015-2016, având ca parteneri : Desarrollo Web Granada – Spania și D.S.I. Spain Granada – Spania.
Printre obiectivele proiectului se numără :dezvoltarea competentelor, cunoștințelor și abilităților practice în domeniul informatic prin exersarea cunoștințelor de programare vizuală în firme specializate din domeniul IT, în scopul accesibilizarii accesului pe piața muncii, crearea unor platforme de colaborare cu firme IT din Spania, prin care scoala să fie ancorată la realitățile de pe piața muncii europene, să intensifice cunoștințele elevilor despre funcționarea acestor firme și să le faciliteze mobilitatea. Nu în ultimul rând, remedierea capacității de a percepe și de a se adapta altor culturi și grupuri prin exersarea unei limbi străine și contactul direct cu un mediu diferit s-a aflat printre obiectivele profesorilor şi elevilor.
Merită remarcat impactul pozitiv al întregii echipe de proiect în formarea și încurajarea talentului elevilor în domeniul I.T.: Cristian Andru -responsabil de proiect; Emanuel Coroiu – responsabil financiar; Simona Crişan – responsabil cu formarea profesională;Cornelia Frai – responsabil cu pregătirea generală, lingvistică, culturală și pedagogică; Adela Bara-responsabil cu diseminarea, transferul si valorizarea rezultatelor proiectului; Alina Niculae – responsabil cu selecția și baza mobility TOOL.
Urmare a lansării proiectului, în luna februarie 2016 a avut loc primul de mobilitate la care au participat 12 elevi și un prof. Însoțitor: Sim Simona XI A, Coroiu Şerban XII A,Păulaş Horia XI A , Uscat Alexandra XII A, Pleşa Mihai XII A, Fleger Dan XI A, Tocuţ Claudia XI A, Clepcea Beatrice XI A, Herle Bianca XIIA,Groza Răzvan XII A, Şandra Ioana XI A, Moţ Carina XI A, prof. însoțitor , Adriana Gabor.
Programul proiectului a oferit o viziune largă asupra perspectivei profesionale și a încurajat interesul elevilor, realizând, în cadrul orelor de lucru la firmele desemnate, site-uri și programări vizuale în C#.
Program Proiect “Erasmus + “
-Întâlnire oficială cu membrii organizației M.E.P. la sediul M.E.P.
-Program de lucru la cele două firme;14-19 Descoperind Granada,vizitarea orașului (Catedrala și Mănăstirea Cartuja).
-Vizită la Mănăstirea San Jeronimo.
-Vizită, Alhambra.
-Excursie de o zi la Cordoba.
-Întâlnire la sediul M.E.P cu profesorul însoțitor și profesorul monitor, Cristian Andru.
-Vizită la Albaicin.
-Excursie de o zi la Malaga.
-Înmânarea certificatelor de participare la proiect.
-Excursie de o zi la Gibraltar.
„Mi-a deschis orizonturi ”
„Dezvoltă-ţi pasiunea de a învăţa şi astfel nu vei înceta să creşti” Ghidându-se după acest motto/această idee, eleva Simona Sim a ajuns la concluzia că fără străduinţa şi perseverenţă nu poţi să te dezvolţi nici pe plan personal, dar nici pe plan profesional.
„Prin acest proiect am evoluat semnificativ, lucru care mi-a întărit încrederea în forţele proprii şi mi-a deschis noi orizonturi în acest domeniu, domeniu care s-a dovedit a fi de o mare importanţă în decizia orientării mele profesionale. Totodată, m-a ajutat şi pe plan personal deoarece am cunoscut locuri, oameni noi cu mentalităţi şi obiceiuri diferite. Acestea au contribuit la abordarea unui viziuni mai ample, largi asupra unei lumi străine, la iniţierea unei vieţi responsabile şi am experimentat ce înseamnă cu adevărat munca în echipă. Pot să afirm cu tărie că acest proiect a fost un adevărat succes și că şi-a pus amprenta asupra mea într-un mod pozitiv”, spune Simona.
Citiți principiile noastre de moderare aici!