Astfel, pornind de la exemplul personal pe care Avram Iancu l-a dat poporului român, Asociația Avram Iancu Beiuș derulează în acest an proiectul ,,Cinstindu-ne înaintaşii, ne pregătim viitorul”, finanțat de Primăria Beiuș și Asociație.
Dacă prima activitate a fost concursul interjudețean: „Avram Iancu, Craiul Munților”, destinat atât elevilor de gimnaziu, cât și liceenilor, a venit rândul cei de-a doua activități: „Expediția – Pe urmele lui Avram Iancu” cu scopul de a recompensa elevii premianți la concurs și alți elevi merituoși din zona Beiuș. Premianții la gimnaziu au fost echipajele Colegiului Naţional ,,Iosif Vulcan”, al Liceului Teoretic ,,Aurel Lazăr” Oradea, ale școlilor gimnaziale din Mihai Bravu, Nojorid, Căbești, Tărcaia, ,,Avram Iancu” Oradea, ,,Nicolae Popoviciu” Beiuş și al Liceului Vocaţional Pedagogic ,,Nicolae Bolcaş” Beiuş. La liceu, rezultatele cele mai bune le-au obținut echipajele Liceului Teoretic Ortodox ,,Episcop Roman Ciorogariu”, Colegiului Naţional ,,Mihai Eminescu” Oradea, Colegiului Naţional ,,Samuil Vulcan” Beiuş, Liceului Teoretic ,,Aurel Lazăr” Oradea.
Din diverse motive, nu toți membrii echipajelor premiate au participat la a doua activitate – expediția, dar cei prezenți s-au bucurat de o vreme superbă, de întâlniri de poveste cu istoria și pitorescul plaiurilor românești.
În dimineața zilei de sâmbătă, 20 august, elevi, profesorii lor coordonatori, dar și câțiva membri ai Asociației Avram Iancu au pornit la drum, din Oradea – datorită numărului mare de participanți orădeni. Reunirea grupului s-a făcut la Beiuș, unde, la Bustul Crăișorului din Parcul central al Municipiului, președintele Asociației, Viorel Ianc, a prezentat itinerariul și i-a îndemnat pe participanți cu tradiționalul: No, hai ș-om mere…
Oglinda vremurilor trecute
Cum o expediție nu poate fi concepută fără un popas la Țebea, și acum participanții s-au închinat la mormântul Iancului și au depus coroane de flori. Oglindă a vremurilor trecute, Țebea adăpostește, pe lângă mormântul și gorunul Iancului, gorunul sub care Horea i-a chemat la luptă pe moții adunați, îndemnându-i la răscoală.
,,Lecția de istorie’’ a continuat, municipiului Alba Iulia fiindu-i alocate câteva ore bune. Nu poți să treci prin Alba-Iulia fără să-ți apleci fruntea în fața măreției înaintașilor – aici s-au scris pagini întregi de istorie, de la așezările neolitice de agricultori și păstori, la castrul roman Apulum, de la intrarea lui Mihai Viteazul în Alba Iulia, înfăptuind unirea românilor, la Marea Unire din 1918, de la încoronarea regelui Ferdinand şi a reginei Maria în 1922 în Catedrala Reîntregirii de la Alba Iulia – la prezentul zilelor noastre, când niște oameni cu drag de țara lor, împreună cu primarul lor, bihorean de-al nostru, au reușit să facă din Alba-Iulia unul din cele mai frumoase și îngrijite obiective turistice ale Europei.
În acest an expediția s-a derulat pe parcursul a două zile, participanții bucurându-se de un mas la mănăstirea Afteia, străveche vatră monahală. Prima bisericuță s-a ridicat aici, ca semn de mulțumire după lupta de pe Câmpul Pâinii, din 1479, când turcii au fost biruiți de oștile creștine.
Duminică, expediția a continuat cu o vizită în municipiul Turda, obiectiv principal fiind Mănăstirea Mihai Vodă și mormântul lui Mihai Viteazul, dar admirând și frumusețile locului, urmată de un popas la Câmpia Turzii, apoi la lacul Gilău și la Ciucea, la Muzeul memorial Octavian Goga.
,,Am încercat să oferim participanților o experiență de neuitat. Activitățile noastre pot fi urmărite pe blogul http://avramiancubeius.ro. Asociația Avram Iancu Beiuș este mică, dar cu suflet mare’’ a precizat Claudia Buran, membru al Asociației care își exprimă dorința ca mai mulți tineri să se alăture asociației pentru a realiza împreună proiecte culturale și civice.
Citiți principiile noastre de moderare aici!