Evenimentul „Expediţia – Chemare în Necunoscut”, organizat de Clubul de Speologie Cristal Oradea în parteneriat cu Universitatea din Oradea – Facultatea de Geografie Turism și Sport, vă oferă o nouă serie de proiecții video și slideshow-uri cu specific speologic și montan. Aflat la cea de a XV-a ediţie, evenimentul va avea loc în perioada 20 – 22 ianuarie, în sala Aula Magna a Universității din Oradea.
Prima seară, care va începe la ora 17:30, este dedicată lui Avram Iancu. Nu, nu este vorba de „crăişorul munţilor”, ci de un polisportiv de excepţie. Acesta îşi va lansa la Oradea cartea „Schimbarea eşti tu”.
Avram Iancu a fost numit „Man of the Year 2017”, distincție acordată de World Open Water Swimming Association din SUA ca recunoaștere a performanțelor excepționale. Avram Iancu este primul român care a reuşit să traverseze Canalul Mânecii, având doar slip şi cască (august 2016- 18 ore), a parcurs înot Dunărea de la izvoare la vărsare (2017, 2860 km, fără costum de neopren), a traversat înot
Marea Neagră (de la Sulina la Istambul) și Strâmtoarea Bosfor (2018, 680 km.) plus experiența celui mai dur maraton din lume „6633 Arctic Ultra” (618 km. 2019, locul al III-lea). Bibliotecarul din Petroşani își descrie experiențele în volumul „Schimbarea ești tu”. „E o carte pe care am scris-o cu sufletul deoarece mulți o așteaptă.
E cartea care descrie o călătorie fizică, extremă, de la un punct A la un punct B dar și o călătorie spirituală, transformațională, dovedind că orice este posibil. Acest lucru transformă cartea într-un profund volum motivațional pe care orice român ar trebui să-l citească”, spune Avram Iancu. După lansarea cărţii va prezenta „Swim – film documentar înot Dunăre” şi „Maraton Arctic – Ultra 6633”.
Cea de a doua seară de proiecţii va începe la ora 18:00 cu prezentarea lui Răzvan Dumbravă, „Ajungem acolo unde mâna omului nu a pus niciodată piciorul – Speo Cristal”, după care va urma „Trail running, drumul de la necesitate la pasiune”, prezentat de Istvan Szokolszhy. Renata Măduţa ne va duce în „Călătorii prin Muntenegru (Ţara munţilor întunecaţi şi a apelor albastre)”, Gabriela Ipia va prezenta „Tomapan, America de Sud”. Szilárd Bücs revine cu poveşti despre lilieci prin prezentarea „Liliecii. Bau sau wow?”, Andrei Costea ne va introduce în „Stagii de iniţiere în medicină montană”, cea de a doua seară de proiecţii fiind încheiată de Dorin Chiş cu „Fascinaţia Kadarului – trei zile în caiac”.
Miercuri seara, de la ora 18:00, va începe cu Răzvan Dumbravă şi Dan Pitic care vor prezenta proiecţia „Peştera Osoi continuă – târâşul care nu se termină niciodată”. Crin Triandafil Theodorescu va vorbi despre „Peştera de la Tăuşoare, polivalenţă ştiinţifică şi oportunităţi de dezvoltare”, după care Matei Cristian va prezenta „V5 – Explorări în (ex) cea mai adâncă peşteră din România”. „Ex”, pentru că a fost depăşită de Avenul din Grind, despre care va vorbi apoi Geza Zakarias în proiecţia #Grind -769 m „The end is our beginning”.
Nicoleta Caciora dezvăluie pasiunea pentru căţărat în „Crux Story”, după care vom simţi „Chemarea în Peru” adusă de Asociaţia Puşcaţii. Cele trei zile de proiecţii vor fi încheiate de „Full Time Challenge”, autor Mihnea Prundeanu, prezintă Marius Florea. Intrarea libera!
Citiți principiile noastre de moderare aici!