A XIV-a ediţie a galei de proiecții video și slide show cu specific montan, „Expediţia – Chemare în necunoscut”, organizată de Clubul de Speologie Cristal Oradea în parteneriat cu Universitatea din Oradea şi Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor, se va desfășura în perioada 4-6 februarie în Aula Magna a Universității din Oradea, începând cu ora 18:00. Intrarea este liberă.
Şi la această ediţie, imaginile şi poveştile ne vor purta în diferite colţuri ale lumii, din Mexic până în Himalaya, ori din Delta Dunării până în Pakistan. În prima zi, luni, 4 februarie, prima proiecţie îi va aparţine cunoscutului alpinist arădean Török Zsolt, care va prezenta proiecţia „Premieră mondială în peretele sudic – Vârful Pumori 7.161 m – Traseul Călătoria Micului Prinţ”. Îi va urma speologul arădean Mihai Besesek, cu „Explorarea unei peşteri noi din Munţii Apuseni”.
În următoarele două prezentări, speologul Radu Puşcaş va vorbi despre „Peşteri scufundate – Mexic” şi despre „Avenul din Tăul Morii”. Seara se va încheia cu prezentarea lui Bücs Szilárd, preşedintele Centrului pentru Cercetarea și Conservarea Liliecilor, care va evidenţia „Liliecii din peşterile României: un tezaur de importanţă europeană”.
Radu Păltineanu, alpinist, cicloturist și blogger, este primul român care a traversat cele două Americi pe bicicletă, din Alaska până în sudul Argentinei. Îşi va povesti aventura marţi, în deschiderea celei de-a doua zile de proiecţii. O plimbare cu caiacele prin Delta Dunării ne va oferi Şuteu Emilia.
Dacă anul trecut Dorin Chiş ne vorbea despre o fregată internațională pe râul Drina, anul acesta va prezenta proiecţia „Waterwalker”. Seara va fi încheiată de alpinistul clujean Vlad Căpuşan cu prezentarea intitulată „Vertical”, un film despre prima ascensiune românească în Patagonia, pe iconicul vârf Cerro Torre.
Miercuri, 6 februarie, Botos Tibor va proiecta „Imagini din Peştera Micula”, iar Mihai Cernat va vorbi despre „Ascensiuni în Cordilera Blanca, Anzi”. Oana Chachula, biospeolog, specialist în chiropterologie, aduce în gală „Noi orizonturi speologice – Pakistan”. Cele trei zile de proiecţii vor fi încheiate de alpinistul Mihnea Prundeanu, „Căţărare la capătul lumii”.
Un eveniment de trei zile, cu intrare gratuită, în care iubitorii muntelui şi aventurii pot vedea imagini spectaculoase şi pot asculta poveşti interesante prezentate live de temerarii care au coborât în adâncul muntelui sau au atins cerul de pe vârful lui.
Citiți principiile noastre de moderare aici!