Apar concluzii dezolante, ca urmare a verificărilor întreprinse în noiembrie 2020. Acestea au fost analizate într-o ședință găzduită de prefectul Dumitru Țiplea, la care au participat reprezentanții ISCIR, DSP, ISU dar și cei ai spitalelor.
Deși „analiza a relevat o creștere a gradului de avizare privind autorizația de securitate la incendiu față de anul 2019”, rămân o serie de probleme nerezolvate. „În prezent, din cele 55 de corpuri de clădiri aferente spitalelor din Bihor, 18 sunt autorizate, 12 sunt autorizate parțial, 19 nu necesită autorizare și 6 sunt încă neautorizate, fiind în curs de remediere a deficiențelor de securitate împotriva incendiilor”, se arată în comunicatul Prefecturii. Așadar, rămân „în curs de remediere” problemele de securitate împotriva incendiilor!
S-au constatat probleme în majoritatea secțiilor de ATI din Oradea și din județ, chiar dacă „multe s-au remediat, fiind un proces continuu”.
Ni se transmite că prefectul Dumitru Țiplea a discutat problema secțiilor ATI din Oradea cu primarul Florin Birta și că „a primit asigurări că managerii spitalelor pot obține finanțări pentru rezolvarea deficiențelor privind protecția împotriva incendiilor”.
Inspectorul-șef al ISU Crișana, col. Sorin Caba, a anunțat că verificările privind protecția împotriva incendiilor vor fi reluate în luna martie.
Principalele deficiențe din spitale
– neîntocmirea și nerespectarea graficelor de întreținere și verificare a instalațiilor electrice, precum și de stingere a incendiilor, de către personal calificat;
– neîntocmirea și nerespectarea graficelor de întreținere și verificare a aparatelor medicale, conform recomandărilor producătorului, de către personal specializat;
– nerezolvarea promptă de către personalul tehnic din spitale a problemelor sesizate;
– neasigurarea căilor de acces a utilajelor și a autospecialelor de intervenție ale pompierilor, în caz de incendiu;
– imposibilitatea evacuării cu ajutorul patului a pacienților imobilizați din cauza lipsei de spațiu și a dimensiunii cadrului ușilor, în anumite cazuri;
– neconformități la respectarea distanței între paturi, respectiv între pat și perete.
Probleme și la oxigen!
Colac peste pupăză, sunt probleme și cu stațiile de oxigen de la Spitalul CFR, respectiv Spitalul Clinic „Avram Iancu” din Oradea. În noiembrie, fuseseră constatate deficiențe și la spitalele din Marghita și Aleșd, dar acolo acestea s-au remediat între timp, stațiile respectiv fiind acum autorizate.
Atât la Spitalul CFR, cât și la Spitalul Militar, stațiile sunt furnizate de firma Microcomputer SRL din Craiova, printr-o procedură de achiziție derulată la nivel național, în urmă cu mai mulți ani. Însă această firmă nu a furnizat nici până azi documente care să dovedească autorizarea.
Contactat telefonic, directorul Spitalului „Avram Iancu”, comisarul șef de poliție Robert Miroiu ne-a declarat că stația respectivă este doar de rezervă. Și că, cel puțin până acum, nu au fost probleme efective de funcționalitate a stației de oxigen furnizată de firma din Craiova.
„Avem șapte paturi la ATI. Singura așa-zisă problemă e că nu aveam o autorizare din partea firmei. Am purtat o întreagă corespondență cu Microcomputer SRL. Sunt în procedură de avizare și așteptăm documentația de la ei”, ne transmite directorul Spitalului Militar, unitate ce aparține de MAI.
Trimite articolul
XNoi suntem cel mai dezvoltat oras de pe planeta, nimeni nu are betoanele noastre, nu e nici un pericol aici.
-
Ne uităm ca mâine în soare ce stradă înfloritoare Nufãrul și a lui parcare, are! Are finanţare? Are.
-
ce ai fumat?
-
Oxigenare.
-
Pana sunt locuri , fost Carefour ( Oraselul Copiilor Rogerius ) unde problema s-a rezolva in Oradea prin afisarea unui anunt ,, functioneaza fara aviz PSI ,, si mai sunt astfel de locatii nu prea isi au rost comentariile ! Trecut la fapte , adica unde nu este sistem de avertizare incendiu sa nu fie permisa deschiderea locatiei respective pana nu se conformeaza ! Daca totusi isi permite sa deschida amenda de 3 ori valoarea sistemului de avertizare incendiu !!!