Premieră națională, primul caz câștigat pe comportamentul inadecvat al unui medic, nu pe diagnostic greșit. Dacă pe diagnostic greșit au mai fost cazuri câștigate de pacienți în instanță, până acum nimeni în țară nu a reușit să demonstreze și să convingă vreo instanță judecătorească să pedepsească un cadru medical pentru comportament deplasat față de pacient. În acest sens, după cum a transmis mama Patriciei Aktaa, acest caz este o premieră națională.
“Suntem fericiți că s-a făcut în final dreptate, chiar dacă a fost nevoie de 7 ani și 7 luni pentru acest lucru. Am crezut cu tărie că adevărul va ieși la lumină, am avut încredere în justiție și s-a dovedit că toți acești ani de luptă, frământări și chin nu au fost în zadar”, a declarat în exclusivitate pentru Jurnal bihorean și BihorOnline, Delia Scorțe, mama Patriciei, micuța care a decedat la spital acum aproape opt ani, după ce a înghițit un pic de cremeș. Delia Scorțe ne-a mărturisit că a întampinat foarte multe piedici, că „a avut parte de decizii incredibile și șocante în acest dosar, la fel ca cel de achitare de la Judecătoria Oradea. Au fost momente în care am simțit că nu mai putem continua, dar Dumnezeu și Patri ne-au dat putere să ducem lupta până la final”.
Cred în medici și judecători
Mama veșnic îndoliată ne-a spus că ea consideră acestă sentință începutul schimbării de mentalitate pe care și-l dorea să îl vadă: „Cred că există medici și asistenți de excepție, care își exercită meseria cu dăruire și profesionalism. Fiecare dintre noi cunoaștem câțiva cu siguranță și acești oameni merită tot respectul nostru. Cred că aceștia pentru care pacientul primează merită să fie delimitati de cei din aceeasi breaslă pentru care indiferența și incompetența sunt un mod de a-și desfășura activitatea. Trebuie să înțeleagă și aceștia din urmă că indiferența și incompetența lor ucide oameni și distruge familii pe vecie și dacă se întâmplă acest lucru, ei trebuie sancționați de justitie, de Colegiul Medicilor, de toate autoritățile competente”.
Delia Scorțe spune că în cazul fetiței sale, măcar în ultimul ceas, un simplu apel la 112, ar fi fost salvator și că „puțină atenție și preocupare ar fi însemnat salvarea vieții. Aici nu a fost vorba despre lipsurile materiale din spitale, ci doar de prea multă indiferență și incompetență. Un simplu apel la 112 la momentul potrivit ar fi salvat viața unui copil nevinovat de 5 ani și 7 luni”.
Exemplu pentru alții
Cazul Patriciei poate fi un exemplu întregii țări, speranță pentru alți părinți care, din nefericire, au ajuns sau vor ajunge într-o situație tragică de acest gen, spune Delia Scorțe: „Cred că în urma acestei sentințe, alte familii își vor lua acasă copiii sănătoși și în viață, nu într-un sicriu. Am văzut foarte multe comentarii în care oamenii erau nemulțumiți de sentința prea blândă. Într-adevăr, este o sentință blândă pentru o faptă atât de gravă, dar înseamnă un început. Pentru noi, oricâți ani de condamnare i-ar fi dat, n-ar fi fost suficienți pentru a echivala cu pierderea Patriciei. Noi am luptat pentru un principiu, am luptat pentru dreptate și important este că adevărul a ieșit la lumină. Iată că putem avea încredere în justiție și iată că există și judecători pentru care adevărul contează”.
La CEDO
În același timp, mama Patriciei amintește iar că procesul deschis la CEDO este încă pe rol, a trecut și de sectiunea a treia și CEDO a solicitat constant informări despre stadiul lucrării pe rol până în 8 decembrie 2017 – data României. Pe BihorOnline se poate consulta sentința pronunțată la Curtea de Apel și informațiile cerute de CEDO legate de statusul dosarului.
[related-post post_id=”1949170″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!